24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣτΕ: ΜΚΟ κατά υπουργικής απόφασης που χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία

ΣτΕ: Αίτηση ακύρωσης της απόφασης που χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία, από δύο ΜΚΟ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αίτηση ακύρωσης, κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία- και άρα κατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων- κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο ΜΚΟ. 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών «είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ». 

Η απόφαση αυτή- επισημαίνουν- έχει ήδη σημάνει «τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, των καταγόμενων αιτούντων άσυλο» από τις πέντε χώρες που η ΚΥΑ αφορά (Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Πακιστάν). 

Επίσης, καταγγέλλουν ότι ενώ είχε συσταθεί ομάδα εργασίας για το θέμα από τις 17 Νοεμβρίου 2020, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, «κανένα πόρισμα της ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε, ούτε λήφθηκε υπόψη». 

Αντίθετα, «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ