Κοντοζαμάνης: Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ, σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κοντοζαμάνης: Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ, σε Αττική και Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στοιχεία για τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη- που καταγράφουν τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού- έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 997 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές.

Στην Αττική, σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ τόσο σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων (2.166 νέες μολύνσεις), όσο και τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έφτασαν τους 169.

Ο κ. Κοντοζαμάνης στις δηλώσεις του απέρριψε τα περί ασθενών με κορωνοϊό που μένουν εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας, κάνοντας λόγο για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών Yγείας.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το σύστημα υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία», είπε ο υφυπουργός.

Η διασωλήνωση, σημείωσε είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, «δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της».

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι το σύστημα υγείας αναδιατάσσει τις δυνάμεις του όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο σε κλίνες νοσηλείας όσο και σε κλίνες ΜΕΘ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αυτήν τη στιγμή δίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου «το πρόβλημα είναι πιο οξύ» και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ενισχύεται το σύστημα με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους.

Σημείωσε ακόμη ότι στη «μάχη» είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, που υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικός και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος για κορωνοϊό, εφόσον χρειαστεί.

«Η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας. Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο υφυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ