Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι

Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
7

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις είναι σκουπίδια παντού, αλλά καταγράφονται και κάποια παράδοξα όπου κάδοι σε δήμους είναι άδειοι και δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που πρωταγωνιστεί εδώ και σχεδόν μαι εβδομάδα σε άλλες περιοχές.

Το πώς γίνεται  να υπάρχουν δήμοι με βουνά σκουπιδιών και άλλοι με άδειους κάδους επιχειρεί να εξηγήσει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος με 4 σημεία.

1) Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό. Από την άλλη πλευρά, εάν γινόταν απεργία, τα χαμένα μεροκάματα δεν θα επέτρεπαν τέτοια διάρκεια στις κινητοποιήσεις σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει για πληρωμή φόρων, δανείων και λογαριασμών.

2) Την κατάληψη στα αμαξοστάσια αποφάσισε η ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά την εφαρμόζει σε κάθε δήμο το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι, μάλιστα, έχουν δύο ή και περισσότερα σωματεία. Έτσι, υπάρχουν δήμοι όπου η κατάληψη εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα (π.χ. Πειραιά, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νίκαιας-Ρέντη, Καλλιθέας) και άλλοι όπου το σωματείο ανοίγει το αμαξοστάσιο για κάποιες ώρες ή απέχει από την κατάληψη ολοσχερώς.

3) Σε όλους τους δήμους υπάρχουν κάδοι που δέχονται απορρίμματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μετά περιμένουν να περάσει το όχημα να αδειάσουν. Κάπου μάλιστα, όπως στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. Καλλιθέα, Πειραιάς). Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση.

4) Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Για παράδειγμα, εάν έχει φροντίσει να διαθέτει χώρους και πολλά μεγάλα κοντέινερ για να αποθηκεύει προσωρινά τα απορρίμματα, καταφέρνει να κρατά τους δρόμους καθαρούς ακόμη και αν είναι πυκνοκατοικημένη όπως το Περιστέρι. Το ίδιο επιτυγχάνει εάν έχει τρόπο να συνεννοείται με το τοπικό σωματείο ώστε η κατάληψη να είναι «υποτονική».

πηγή: eleftherostypos.gr

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Σε μας (κάπου στα ΝΠ) οι μπύθουλες έχουν γεμίσει με σκουπίδια και τους κάδους της ανακύκλωσης. Έτσι, δεν φτάνει που κρατάμε στο σπίτι τα σκουπίδια, κρατάμε και την ανακύκλωση. Έλεος με την ανεγκεφαλιά!
δεν ξερω εσεις τι λετε αλλα οι καδοι στο δημο αθηναιων εξω απο σπιτια πρωην δημαρχων μαζευτηκαν. δεν κανετε μια βολτα και απο το σπιτι τσιπρα ετσι απο περιεργεια;
Στο Παλαιό Φάληρο τα τελευταία 10 χρόνια που μένω, δεν έχω δει ποτέ γεμάτο κάδο. Οχι γιατί δεν έχουμε σκουπίδια, ή επειδή είναι αραιοκατοικημένο (2 στενά μετά που θεωρείται Ν.Σμύρνη, οι κάδοι είναι φουλ ) αλλα επειδή ο Δήμαρχος δεν έκανε παράτηση σε καμία σύμβαση, οι εργαζόμενοι δεν απαιτουν μονιμοποιησεις απο το πουθενά.
"Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό. Από την άλλη πλευρά, εάν γινόταν απεργία, τα χαμένα μεροκάματα δεν θα επέτρεπαν τέτοια διάρκεια στις κινητοποιήσεις σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει για πληρωμή φόρων, δανείων και λογαριασμών."Για να καταλαβω, επειδη το βαπτιζουν καταληψη και οχι απεργια, πληρωνονται κανονικα μεροκαματο; Σοβαρα τωρα;
καλά, μην πιστεύεις κι εσύ ό,τι λένε.Αν ήταν έτσι θα τους είχαν μπουζουριάσει τα ματ, όχι φυσικά από τον σύριζα που δημιουργεί τους δικούς της εξαρτημένους υποψήφιους ΔΥ, αλλά από τους δήμους τουλάχιστον που δεν είναι συριζα.