Διπλή μάσκα: Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως συζητά για δύο μάσκες σε επικίνδυνους χώρους & δραστηριότητες

Διπλή μάσκα: Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως συζητά για δύο μάσκες σε επικίνδυνους χώρους & δραστηριότητες Facebook Twitter
0

Το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει την πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από εφτά βδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (με βάση το τελευταίο 7ήμερο) ανέρχεται σε 2.500 μολύνσεις - περίπου 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Η Δρ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εύκολη σε μία χώρα με τόσα πολλά ενεργά κρούσματα και μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.  

Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%. Για τους ειδικούς που αξιολογούν την κατάσταση, ιδιαίτερα σημαντική, εκτός από την θετικότητα των ατόμων που προσέρχονται στα νοσοκομεία, είναι η θετικότητα των τυχαίων τεστ σε δημόσιους χώρους, από ανθρώπους με κινητικότητα. 

Κατά την ίδια, η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη, με μέσο όρο τις 470 ημερήσιες εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να ασκηθεί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της επιδείνωσης στην Αθήνα. 

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. Όπως διευκρίνισε, παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω της έξαρσης της πανδημίας και το όγκου των νοσηλευόμενων ασθενών, η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του έχει μειωθεί «πιθανότατα λόγω της βελτίωσης της θεραπευτικής προσέγγισης και φροντίδας των ασθενών, αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, λόγω του μαζικού εμβολιασμού.»

«Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω», πρόσθεσε λίγο αργότερα η ίδια.

«Θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης στον ΕΣΥ», πρόσθεσε. 

Διπλή μάσκα;

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε το άνοιγμα δραστηριοτήτων (...) Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για σταδιακό, πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, με την αποφυγή επιστροφής σε «λουκέτα». 

Ειδικά για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, ή ο συνωστισμός σε εργασιακούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε το μέλος της επιτροπής, οι ειδικοί συζητούν τη χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε στο ύπαιθρό», πρόσθεσε η Δρ. Παπαευαγγέλου, και χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ