Υπόθεση Γιαμπουράνη: Καταδίκη της Ελλάδας για την απελευθέρωση του δολοφόνου

Υπόθεση Γιαμπουράνη: Καταδίκη της Ελλάδας για την απελευθέρωση του δολοφόνου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον δολοφόνο του επιχειρηματία Θεόδωρου Γιαμπουράνη. 

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ότι «η αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Κ.Χ. δεν πληρούσε τις διαδικαστικές υποχρεώσεις προβλεπόμενες στο άρθρο 2 της σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου- είναι το δικαίωμα στη ζωή- και ότι η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων της Ελλάδας που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου του 2005 και έληξε στις 29 Ιανουαρίου του 2013 δεν ήταν συμβατή με τον εύλογο χρόνο κατά την έννοια του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η υπόθεση

 

Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Γιαμπουράνης βρέθηκε απαγχονισμένος στις 14 Μαρτίου 2000 σε συσκευαστήριο. Στο σημείο υπήρχε σημείωμα σύμφωνα με το οποίο άφηνε μέρος της περιουσίας του στον συνέταιρό του. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το θύμα είχε πρησμένο πρόσωπο, σημάδι κάποιας διένεξης, όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία του 2009. Χωρίς να παρθούν αποτυπώματα ή να αποκλειστεί το εργοστάσιο, το πτώμα του επιχειρηματία μεταφέρθηκε για νεκροψία-νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου οι ιατροδικαστές αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του θύματος επέμενε ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε κανέναν λόγο για να βάλει τέλος στη ζωή του. Νέα ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως το θύμα είχε στραγγαλιστεί και στη συνέχεια είχε κρεμαστεί. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κορίνθου παραπέμφθηκε σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο τότε συνέταιρός του Θεόδωρου Γιαμπουράνη.

Πέντε χρόνια μετά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας. Η απόφαση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση και να επαναληφθεί η δίκη.

Ο κατηγορούμενος κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου το 2009. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης συνεδρίασε ξανά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έκανε ο παθολόγος που εξέτασε το πτώμα, ο οποίος ομολόγησε ότι δεν το είχε δει ποτέ του και ότι η γνωμάτευση που έβγαλε ήταν κατά παραγγελία.


Τον Ιανουάριο 2013, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου επέβαλε στον κατηγορούμενο κάθειρξη 20 ετών, ωστόσο δύο μήνες μετά το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου άφηνε ελεύθερο τον κατηγορούμενο με στέρηση του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 100.000 ευρώ και την παρουσία του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δυο φορές το μήνα.

Νομικά σημαντική απόφαση

«Η υπόθεση Γιαμπουράνη κατά Ελλάδος έρχεται να θυμίσει την ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα της δικαιοσύνης, μέχρι την κορυφή της, για πλήρη, ουσιαστική και έγκαιρη κινητοποίηση των μηχανισμών εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για λογαριασμό της οικογένειας Γιαμπουράνη και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Reims στη Γαλλία Θεόδωρος Γεωργόπουλος.

«Η αναγνώριση με μονομερή δήλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης της διπλής εκ μέρους της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ως προς το δικαίωμα στην ζωή αλλά και σχετικά με την υποχρέωση εκδίκασης των υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα) και η οποία συμπεριλαμβάνεται στην σχετική απόφαση, είναι νομικά σημαντική».

Ο κ. Γεωργόπουλος έκανε ακόμα λόγο για ελαφρότητα με την οποία η ποινική δικαιοσύνη χειρίστηκε το ζήτημα της εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο εκτιμά πως η απόφαση «χτίζει νομολογία για το μέλλον, επιβάλλοντας ευρωπαϊκά πρότυπα ως προς την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων». 

Για τον δράστη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. 

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ