«Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές», τονίζουν 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα.

 

Σε σχετική επιστολή, που υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ζητούν «χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, να εξηγήσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του».

 

Για τα μέτρα στήριξης της εστίασης σημειώνουν ότι «αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».

 

Ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την τύχη πολλών εστιατορίων, μετά την απόφαση για κλείσιμο της εστίασης σε 27 περιφέρειες της Ελλάδας για τουλάχιστον έναν μήνα.

 

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εστιατόρια στις ζώνες αυξημένου κινδύνου, επιτρέποντας μόνο παραλαβή πακέτων από το κατάστημα και διανομή κατ' οίκον, ο σεφ Λαζάρου παρατήρησε πως πλην εξαιρέσεων τα εστιατόρια τηρούσαν όλα τα μέτρα.

 

«Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις για τα μέτρα μεταξύ των καθισμάτων, επενδύσαμε σε μηχανήματα για την απολύμανση του χώρου - αυτό επιβάρυνε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη», είπε, προσθέτοντας πως τις προηγούμενες εβδομάδες οι παρατυπίες αφορούσαν τα μπαρ: «Το διάστημα που πέρασε είδαμε πολλές καταστάσεις περισσότερο στα μπαρ, δυστυχώς εκεί δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, και έχουμε το φαινόμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα, ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το απαγορεύουμε.»

 

Ερωτηθείς για το αν το delivery μπορεί να βοηθήσει τους χώρους εστίασης, απάντησε πως η διανομή φαγητού αποκλείει τους σερβιτόρους και δεν είναι όλα τα εστιατόρια δομημένα για να κάνουν αυτή τη δουλειά, προσθέτει ο σεφ. «Εξαρτάται τι είναι αυτό που κάνεις. Κάποια μαγαζιά πραγματικά θα συνεχίσουν, το γρήγορο φαγητό, τα εστιατόρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, είναι άλλο το προϊόν μας.»

 

«Φοβάμαι πολύ ότι πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» εκτιμά ο κ. Λαζάρου. «Δεν είμαστε διασκεδαστές. Προσφέρουμε στην εθνική οικονομία, χωρίς εστίαση δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Τα έχω ξαναπεί αυτά, αλλά δυστυχώς γίνομαι γραφικός να τα επαναλάβω και πάλι. Είναι δύσκολη απόφαση και δεν θα ήθελα να είμαι γιατρός, δεν θα ήθελα να είμαι οικονομολόγος ή πολιτικός.»

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr