Πρόεδρος ΕΦΕΤ για τρόφιμα και συσκευασίες - Τι πρέπει να προσέχουμε εν μέσω πανδημίας

Πρόεδρος ΕΦΕΤ για τρόφιμα και συσκευασίες - Τι πρέπει να προσέχουμε εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Απαντήσεις σε ερωτήματα για την ασφάλεια των τροφίμων στην εποχή του κορωνοϊού έδωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας.

«Tα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο»,  ανέφερε ο κ. Ζαμπέλας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι αλλάζει σε όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων εν μέσω κορωνοϊού και αν απαιτούνται νέα μέτρα. 

Αποστάσεις κατά την αγορά, σκούπισμα των λαβών των καροτσιών και χρεωστικές κάρτες

«Η "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελεί την κύρια στρατηγική για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού και πρέπει να ακολουθείται από τους καταναλωτές και κατά την αγορά τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή ανοιχτές αγορές», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

«Η τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης των 2 μέτρων εντός και εκτός καταστημάτων αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, δεδομένου ότι αυτός μεταδίδεται από άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν», προσθέτει. 

Ταυτόχρονα συστήνει στους καταναλωτές να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και να κάνουν τις αγορές τους όταν δεν υπάρχει αυξημένη κίνηση, να φέρουν μαζί τους και να χρησιμοποιούν τακτικά αντισηπτικό ή υγρομάντηλα για να σκουπίζουν τα χέρια τους αλλά και τις λαβές των καροτσιών, να χρησιμοποιούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, κατά προτίμηση ανέπαφων συναλλαγών, να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια τους και να αγγίζουν μόνο τα τρόφιμα που προτίθενται να αγοράσουν.

«Οι ειδικότερες προφυλάξεις κατά της νόσου COVID-19 δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν τους καταναλωτές ώστε αυτοί να ξεχνούν τους συνήθεις κανόνες για τον χειρισμό των τροφίμων και την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων όταν μαγειρεύουν στο σπίτι. Οι κανόνες αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν και προστατεύουν τους καταναλωτές από τροφιμογενείς νόσους, οι οποίες θα επιβάρυναν περαιτέρω τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει ο κ. Ζαμπέλας.

Αποθήκευση τροφίμων και μαγείρεμα 

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποθηκεύουν τα τρόφιμά τους κατάλληλα, να πετούν τις εξωτερικές συσκευασίες πριν από την αποθήκευση και να παρακολουθούν τις βασικές πληροφορίες, όπως τα ανώτατα όρια διάρκειας.

Ακόμη οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, ιδίως εάν δεν πρόκειται να μαγειρευτούν (ο κορωνοϊός δεν θα επιβιώσει στο μαγείρεμα), να αποφεύγουν την επιμόλυνση από μαγειρικά σκεύη με το προσεκτικό πλύσιμό τους. 

Παράλληλα θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες μαγειρέματος για τα τρόφιμα που προορίζονται να καταναλωθούν μαγειρεμένα, να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι προτού αρχίσουν να παρασκευάζουν ή να μαγειρεύουν φαγητό, καθώς και μετά την παρασκευή του και να καθαρίζουν τις επιφάνειες του ψυγείου και της κουζίνας ως συνήθως, αλλά πιο συχνά.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω τροφίμων;

«Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-Cov-2 και επισημαίνουν ότι δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή της συσκευασίας τους», υποστηρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Ακόμη προσθέτει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων και πως κορωνοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.

«Προς το παρόν δε, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης των τροφίμων», αναφέρει συμπληρώνοντας ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή μέσω μολύνσεων με την αφή.

«Όμως, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάσημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον», συμπληρώνει.

Κατά την παραγωγή: Καθαρισμός, απολύμανση, και προσωπική υγιεινή 

«Μεταξύ των ορθών πρακτικών υγιεινής που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθαρισμός και, κατά περίπτωση, η απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού παραγωγής τροφίμων μεταξύ των παρτίδων παραγωγής, η αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τροφίμων και μεταξύ των τροφίμων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, η προσωπική υγιεινή όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών, η χρήση γαντιών και μασκών όπου απαιτείται, η χρήση ειδικών ενδυμάτων και υποδημάτων ή η παραμονή στο σπίτι, μακριά από την εργασία, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αισθάνεται αδιαθεσία ή/και εμφανίζει συμπτώματα της νόσου» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. 

«Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη ενίσχυσης των προσωπικών μέτρων υγιεινής τόσο με την παροχή γραπτών οδηγιών όσο και με την εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση του προσωπικού για την τήρηση όλων των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής και υγιεινής», προσθέτει. 

Μεγάλες προκλήσεις στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων, «ο οποίος φαίνεται πως αντιμετωπίζει ίσως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση υψηλών προδιαγραφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οφείλει να προστατέψει το προσωπικό του από τον κίνδυνο μόλυνσης, να λάβει μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού πελατών και να παραμείνει σε λειτουργία διασφαλίζοντας ότι επαρκείς ποσότητες τροφίμων είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές σε καθημερινή βάση».

Μεταξύ των πρακτικών μέτρων σημειώνει τον έλεγχο του αριθμού των πελατών που εισέρχονται στο κατάστημα, την τοποθέτηση ανακοινώσεων στα σημεία εισόδου, τη σήμανση δαπέδου στο εσωτερικό του καταστήματος, τις τακτικές ανακοινώσεις και την τοποθέτηση γυαλιού ή πλέξιγκλας σε πάγκους εξυπηρέτησης και ταμεία.

«Η υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκομένων στο χώρο των τροφίμων, (...) διασφαλίζει τη συνεχή ροή ασφαλών τροφίμων (...) και προστατεύει το προσωπικό και ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ασφάλεια των τροφίμων», αναφέρει συμπληρώνοντας ότι ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπαθεί να συνεισφέρει στην ενημέρωση των επιχειρήσεων τροφίμων και των καταναλωτών.

Η ασφάλεια των τροφίμων και η πανδημία 

«Η ασφάλεια των τροφίμων, η οποία διασφαλίζεται κυρίως με προληπτικά μέτρα και αυστηρή τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής, αποτελεί δέσμευση όλων των παραγόντων της αλυσίδας τροφίμων (...) ενώ την ευθύνη για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων φέρουν πρωτίστως οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων» υπογραμμίζει προσθέτοντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να διεξάγουν ελεγκτικές ενέργειες κατά τρόπο συμβατό με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19. 

Υπάρχει πιθανότητα διατροφικής κρίσης; 

«Οι επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου , σε κοινή δήλωσή τους, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πιθανής "διατροφικής έλλειψης" στην παγκόσμια αγορά, ως συνέπεια των περιορισμών που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του COVID-19, οι οποίοι διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής διατροφικής αλυσίδας» αναφέρει.

Ακόμη συμπληρώνει πως τα μέτρα περιορισμού και οι διαταραχές της αγοράς, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση ανθρώπων, ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια, σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα.  

Με πληροφορίες από economistas.gr

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM