Αλλαγές στη θητεία από τους αντιρρησίες συνείδησης - Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι λουφαδόροι»

Αλλαγές στη θητεία από τους αντιρρησίες συνείδησης - Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι λουφαδόροι» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi/ΓΕΣ
4

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αλλαγή στο χρόνο της στρατιωτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης, που αυξάνεται στους 15 μήνες.

Όπως προκύπτει από το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), οι αντιρρησίες συνείδησης καλούνται πλέον, να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία, συνολικής διάρκειας 15 μηνών. Αυτό αφορά όσους θα ήταν υπόχρεοι πλήρους θητείας, αν υπηρετούσαν ενόπλως.

Ειδικότερα, οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου υπηρεσίας:


- Δεκαπέντε μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, αν υπηρετούσαν ενόπλως.

- Δώδεκα (12) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννέα (9) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.

- Εννέα (9) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης έξι (6) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.

- Πέντε (5) μηνών, όσοι θα απολύονταν οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αν εκπλήρωναν ενόπλως τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τριών (3) μηνών.


Όσοι αντιρρησίες συνείδησης παρουσιάστηκαν ή επαναπαρουσιάστηκαν σε φορείς του δημόσιου τομέα για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας, όπως αυτός έχει καθοριστεί με τις προϊσχύσασες διατάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι»

«Άκαιρη, αψυχολόγητη, τιμωρητική και καθ' υπέρβαση σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα της νομιμότητας», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κοινή Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης, με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.

«Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι "λουφαδόροι", ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως άλλα λέγονται στα λόγια και άλλα γίνονται στην πράξη. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η απόφαση, θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρχουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ζητάμε να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και συνετές σκέψεις και να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση».

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό καλύτερα να το αποφασίσουν αυτοί που πραγματικά υπηρέτησαν 18 και 23 μήνες και όχι κάποιοι που δεν πήγαν στρατό ποτέ.Εξάλλου ο στρατός δεν σε υποχρεώνει, μπορείς να δηλώσεις ομοφυλόφιλος, τρελός ή χρήστης και να μην υπηρετήσεις καθόλου.Φυσικά μετά δεν έχει και διορισμό στο δημόσιο.
@Jonathan R. Mayers Κανεις μεγάλο λάθος.Φυσικα και σε υποχρεώνει ο στρατός αν δηλώσεις ομοφυλόφιλος να υπηρετήσεις κανονικά.Στην μοναδα που ήμουν στον Έβρο ήταν αρκετοί .Για το τρελός επίσης κανεις λάθος γιατι πρέπει να περάσεις 3 φορές μέσα σε 3 ή 4 χρόνια απο επιτροπή με γιατρούς για να διαπιστώσουν πως είσαι τρελός και δεν μπορείς να υπηρετήσεις.Το ίδιο και για το χρήστης.Δεν δηλώνεις απλά ‘είμαι χρήστης” και φεύγεις,πρέπει να το αποδείξεις ιατρικώς και πάλι σε ξανακαλουν σχεδόν καθε 2 χρόνια για 2 φορές για να δουν αν είσαι ακόμα.Καλο ειναι να μην γράφουμε ότι θελουμε...
Υπηρέτησα στις ΕΔ (λοχίας Καταδρομών) το '92-'93. Άλλες συνθήκες από σήμερα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι τη θητεια πρέπει να την αποφασίζουν οι σκληροί σε βάρος των υπόλοιπων. Ασφαλώς και είναι λάθος η επαύξηση της διάρκειας της άοπλης θητείας, δεδομένου μάλιστα ότι οι συγκεκριμένοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι και όχι στον τόπο επιλογής τους. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτοί που δεν πήγαν στρατό ποτέ (;;) δεν είναι χρήσιμοι στις μονάδες και δημιουργούν προβλήματα, όλοι αν προσπαθήσετε θα θυμηθήτε τέτοιες περιπτώσεις.