«Κλείδωσε» η νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις

«Κλείδωσε» η νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση των τεχνικών επιτελείων Ελλάδας και ΗΠΑ σχετικά με τις βάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», χθες ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την τροποποίηση του παραρτήματος, στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Η νέα συμφωνία δεν θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας αλλά «ανοικτή», σε βάθος χρόνου, και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο εφόσον καταγγελθεί από κάποια εκ των δύο πλευρών. 

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης είχε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τεχνικές ομάδες κατέληξαν στο τελικό κείμενο, που θα υπογραφεί επισήμως από τον κ. Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Δένδιας είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, όπου μέσα σε δύο ώρες διαμορφώθηκε η τελική ελληνική πρόταση, ενώ ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, με τον οποίο είχε συναντηθεί μία ημέρα νωρίτερα.

Η νέα συμφωνία οριοθετεί και το πλαίσιο της αμερικανικής λειτουργίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ διευκρινίζονται και οι όροι για την προβλήτα στο Μαράθι της Σούδας. Τέλος προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας εντός των ελληνικών βάσεων και στρατοπέδων στην κεντρική Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ