ΓΣΕΕ: Άνιση μεταχείριση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

ΓΣΕΕ: Άνιση μεταχείριση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η ΓΣΕΕ δημιούργησε από κοινού με το Ινστιτούτου Εργασίας έναν χρηστικό οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. 

Την Παρασκευή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και η ΓΣΕΕ δίνει τον συγκεκριμένο οδηγό στη δημοσιότητα ώστε να βοηθήσει την κάθε εργαζόμενη να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά της.

«Η άνιση μεταχείριση σε βάρος των γυναικών στην εργασία, η ανάγκη προστασίας της μητρότητας και η συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής – που αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες – επιβάλλουν ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα αυτά και θα προστατεύουν την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας των γυναικών», τονίζει η ΓΣΕΕ.


Στόχος του οδηγού είναι η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου που αφορά αφενός θέματα διακρίσεων στους χώρους εργασίας λόγω φύλου και αφετέρου θέματα προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων γυναικών.


Η προστασία εκδηλώνεται τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά τη λειτουργία της σχέσης εργασίας, συμπληρώνεται δε με την προστασία κατά της απόλυσης. 

«Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλες και όλους», σημειώνει η Συνομοσπονδία. 


«Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα διακρίσεων:

· το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr

· το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon.

Καταγγελίες και αντιμετώπιση των παράνομων διακρίσεων

Για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των καταγγελιών για άνιση μεταχείριση, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό εδώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ