Η άγνωστη δισεκατομμυριούχος με καταγωγή από την Ελλάδα στην λίστα των πλουσιότερων της Ελβετίας

Η πόλη της Ζυρίχης Facebook Twitter
Pixabay/Jonny_Joka
0

Η οικογένεια Safra, που βρίσκεται πίσω από την ιδιωτική τράπεζα J. Safra Sarasin, η πλουσιότερη από τις τραπεζικές δυναστείες της Ελβετίας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων της χώρας, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Bilanz.

Η οικογένεια έχει ρίζες στη Συρία, όπου δημιούργησε την Safra Freres & Cie το μακρινό 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Safra που εκτός από τη Συρία, «συνδέεται» με την Βραζιλία και την Ελλάδα, ελέγχει μεταξύ άλλων την εταιρεία Chiquita αλλά και τον πύργο Gherkin του Λονδίνου. Όπως αναφέρει το περιοδικό, η περιουσία τους ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg είχε γράψει ότι μετά τον θάνατο του Joseph Safra, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο έλεγχος ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας πέρασε στην 68χρονη χήρα του και στα τέσσερα παιδιά της. Η Vicky Sarfaty, που παντρεύτηκε τον άνδρα της στα 17, ζει στην Ελβετία αλλά έχει ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στους ελάχιστους Έλληνες δισεκατομμυριούχους σύμφωνα με το Forbes, όπως αναφέρει το moneyreview.

Ο πατέρας του Joseph, Jacob Safra μαζί με την οικογένειά του μετανάστευσε στη Βραζιλία, το 1953, όπου δημιούργησε εταιρεία που σχετιζόταν με το εμπόριο μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων. Μετέπειτα ίδρυσε τράπεζα. Τότε, ο μικρότερος γιος του σπούδαζε στην Αγγλία, ωστόσο, όταν χρόνια μετά επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του πατέρα του, μετακόμισε στη Βραζιλία. Εκεί, γνώρισε την σύζυγό του Vicky. Και εκείνη ήταν Εβραία και η οικογένειά της είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στην Βραζιλία. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1969.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μία αγάπη που θα κρατούσε έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του», έγραφε η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Οι δυο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια. Ο Joseph προετοίμαζε τα παιδιά του να αναλάβουν την επιχείρηση, καθώς έπασχε από πάρκινσον.

Επιστρέφοντας στην λίστα, την οικογένεια Safra, σε απόσταση, βέβαια, ακολουθεί ο Hans-Adam II, πρίγκιπας του Λίχνενσταϊν, ο οποίος ελέγχει τον τραπεζικό όμιλο LGT, με την περιουσία να υπολογίζεται στα 10 δισ. φράγκα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Prakash Hinduja, ένας Ινδός μεγιστάνας με περιουσία 6 δισ. φράγκων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίνακες του Χρηματιστηρίου

Οικονομία / Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης, για πρώτη φορά από το 2014- Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο

Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών
NEWSROOM
Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Οικονομία / Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, με συνολικά τουλάχιστον 15.000 απολύσεις τους τελευταίους μήνες.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ