Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα "τήρησε τις δεσμεύσεις της", μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

"Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

 

"Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (...) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπογράμμισε. "Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά".

 

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".

 

Βερολίνο: Πρώτα αξιολόγηση και μετά συζήτηση για το χρέος

 

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει» δήλωσε εν τω μεταξύ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η σειρά των βημάτων που προβλέπεται είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά συζήτηση για το χρέος.

 

«Όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά. Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση- διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους- το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν. Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι ώστε η εξέλιξη να είναι καλή» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ναντίνε Κάλβεϊ, τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση» και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να αξιολογήσει τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα των θεσμών.

 

Σχετικά με το εάν ο κ. Γκάμπριελ διατύπωσε διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίφαση: «Ο κ. Γκάμπριελ πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση). Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ. Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης» σημείωσε.

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, διευκρίνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάνσεων, αυτό εννοεί».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr