Για πρώτη φορά, η δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δίνει ποσοστό άνω του 50% στο Grexit.

 

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τετάρτη συμμετείχαν 57 οικονομολόγοι και προέβλεψαν ότι η πιθανότητα του Grexit ανέρχεται στο 55%. Το πρακτορείο τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η μέση πιθανότητα ξεπερνά το όριο του 50%, εδώ και πολλά χρόνια που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα, με την ίδια πάντα ερώτηση.

 

Οι ερωτηθέντες έδωσαν επίσης 60% πιθανότητα να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πρέπει να καταβληθούν στις 20 Ιουλίου.

 

Ακόμα, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι ένα Grexit θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αλλάξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανότατα αυξάνοντας την αγορά των κρατικών ομολόγων.


«Έχει πάει πολύ μακριά, από την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πλέον» ανέφερε η αναλύτρια Christel Aranda-Hassel, της Credit Suisse, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις. «Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι οι Έλληνες ρίσκαραν παραπάνω από όσο έπρεπε» πρόσθεσε. «Η στιγμή που δεν θα πληρωθεί η ΕΚΤ, θα είναι μια πραγματική χρεοκοπία. Και αυτό είναι το τέλος, διότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να δικαιολογεί τη διατήρηση των ελληνικών τραπεζών στη ζωή», είπε η Aranda-Hassel.

 

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Johannes Mayr, της Bayern LB, δήλωσε ότι «μια συμφωνία δεν είναι ακόμα ανέφικτη, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει μια νέα πρόταση και δεν επιμείνει σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους, αλλά αποδεχτεί την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής».

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr