Για την πολιτική της Τρόικα στην Ελλάδα που είναι αυτή πλέον που οδηγεί σε Grexit γράφει στους F.T. ο Wolfgang Münchau, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο πρόγραμμα. Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει αυτή την έκθεση σαν την «πιο τίμια και διαυγή ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το βασικό λάθος ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Το σφάλμα ήταν θεμελιώδες, υπό την έννοια ότι προκάλεσε άλλες εσφαλμένες κρίσεις - για τη μείωση του ελλείμματος, την οικονομική πίεση , την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα λάθος από κακή τύχη.. Οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της συμφωνηθείσας ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές , είχαν προβλεφθεί από πολλούς, όπως παραδέχεται το Ταμείο ανοιχτά», γράφει ο Münchau.

 

Κάνει επίσης λόγο για βαριές επιπτώσεις που συσώρευσε το λάθος καθιστώντας αδύνατη την επίλυση της κρίσης.

 

Το τελικό συμπέρασμα του συντάκτη των Financial Times μέσα από την ανάλυση που κάνει στη συνέχεια, είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη στο σπιράλ της ύφεσης και του χρέους, μέχρι να γίνει κάποια θεμελιώδης αλλαγή στη στρατηγική, αλλιώς θα φύγει από την ευρωζώνη και θα κηρύξει στάση πληρωμών.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr