Η ΕΚΤ θα δέχεται και ομόλογα της κατηγορίας «σκουπίδια» ως εγγύηση από τις τράπεζες

Η ΕΚΤ θα δέχεται και ομόλογα της κατηγορίας «σκουπίδια» ως εγγύηση από τις τράπεζες Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι μπορεί να δέχεται ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων, με στόχο να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στόχος του νέου κανόνα είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν δανεισμό, προκειμένου να συνεχίσουν να διαθέτουν πόρους στην οικονομία της ευρωζώνης, εξήγησε η ΕΚΤ. Εξαιρετική και καθησυχαστική χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ο Ερίκ Ντορ, διευθυντής έρευνας στο ινστιτούτο IESEG.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει από τις 7 Απριλίου να τα δέχεται ως εγγυήσεις.

Πολλοί εκτιμούν ότι η νέα πρωτοβουλία της ΕΚΤ αφορά πρώτα από όλα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει να δει τα κρατικά αξιόγραφά της να υποβαθμίζονται στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών τοποθετήσεων» μέσα στην εβδομάδα. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ενδέχεται όμως να υποβαθμίσει αύριο Παρασκευή το αξιόχρεο της Ιταλίας, στο οποίο ήδη απέδωσε αρνητική προοπτική.

Ακόμη κι αν η υποβάθμιση του ιταλικού δημόσιου χρέους στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών» τοποθετήσεων δεν γίνει αύριο, μοιάζει «σχεδόν αναπόφευκτη», προειδοποιούσαν στις αρχές Απριλίου αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους. Τα δαπανηρά μέτρα που έλαβε η Ιταλία για τον κορωνοϊό «επιδείνωσαν την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους», σημείωναν οι αναλυτές.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Εξαιτίας της κρίσης, πολλοί τίτλοι ενδέχεται να υποβαθμιστούν στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών» τοποθετήσεων, των «σκουπιδιών» στην ορολογία των αγορών, κάτι που απειλεί να τους αποκλείσει από μελλοντικές πράξεις αναχρηματοδότησης.

Αν όμως ένας τίτλος θεωρείτο επαρκούς ποιότητας την 7η Απριλίου, η ΕΚΤ θα «παγώσει», θα λάβει δηλαδή υπόψη την αξιολόγησή του σε αυτήν την ημερομηνία, υπό τον όρο πως δεν έχει υποβαθμιστεί κάτω από δυο επίπεδα. Έτσι, εξουδετερώνει τον κίνδυνο διπλής υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης. Οι τίτλοι θα παραμείνουν επιλέξιμοι, αν και με έκπτωση στην ονομαστική τους αξία. Αυτή η ρήτρα θα ισχύσει ως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Παράλληλα, θα εξουδετερώσει τον κίνδυνο για διάφορες εταιρείες, οι τίτλοι των οποίων κινδυνεύουν να βυθιστούν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και να τους γυρίσουν την πλάτη οι επενδυτές. Αν και για τις αγορές τα μέτρα αφορούν κυρίως τα δημόσια χρέη, τα εταιρικά αξιόγραφα αποτελούν επίσης πηγή έντονης ανησυχίας. Η δυνατότητα μεγάλων ομίλων να αποπληρώνουν οφειλές τους θα είναι ένα από τα κλειδιά για την επιτυχημένη ανάρρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση.

Η ΕΚΤ δεν διευκρίνισε την τύχη των αξιόγραφων που θα μετατραπούν σε «σκουπίδια» όσον αφορά την επιλεξιμότητά τους εντός των ορίων των αγορών τις οποίες κάνει στη δευτερογενή αγορά — το πολυσυζητημένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ή «QE», που ενισχύθηκε στα τέλη του 2019, για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αργότερα. Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να λάβει «νέα μέτρα, αν είναι απαραίτητο, για να εγγυηθεί την καλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της» στην ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM