ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

H EKT ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσε το επιτόκιο

H EKT ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσε το επιτόκιο Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επίδραση της επιτοκιακής πολιτικής της και θα σταματήσουν λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και το επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25%, αντίστοιχα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να δώσει νέα πνοή στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της, είναι στο χείλος της ύφεσης, όπως εξάλλου και η Ιταλία, τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ. Σε αποθέρμανση βρίσκονται επίσης η Γαλλία και αρκετές ακόμη οικονομίες του ευρώ, ενώ πολύ μακριά από το στόχο του 2% παραμένει και ο πληθωρισμός.

Σε μία πρώτη αντίδραση είχαμε ράλι των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και βουτιά του ευρώ κάτω από τα 1,10 δολάρια. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παραχωρήσει στις 15:30, ώρα Ελλάδας, συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις. 

Οικονομία
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ