Moody's: Θετικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Moody's: Θετικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα Facebook Twitter
EPA
0

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθώς αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις των κινδύνων που αφορούν τη χρηματοδότηση και το ενεργητικό των τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον ELA.

«Η Moody's αναμένει ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων και σταδιακή υποχώρηση των προβληματικών δανείων», τονίζει ο Νώντας Nικολαΐδης, senior vice-president Credit Officer της Moody's. «Οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και τα λειτουργικά κόστη μειώνονται». 

«Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον ELA,» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Ο οίκος αναμένει μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η χώρα προσελκύει περισσότερες επενδύσεις. Τα προβληματικά δάνεια μειώνονται από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται της βελτιωμένης νομοθεσίας ανάκτησης δανείων και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Moody's προβλέπει πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 2,2% το 2019 και 2% το 2020, από 2,1% το 2018. Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται από μια πολύ χαμηλή βάση. Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ακινήτων θα ανακάμψουν σταδιακά μόνο, συνιστώντας πρόκληση για την ανάπτυξη των τραπεζών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM