Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», τα αδήλωτα εισοδήματα 15.000 καταθετών του εξωτερικού, θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εμβάσματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ 54.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ

Το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει τη λίστα με τους 54.000 πολίτες που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και η Εφορία καλεί τους 15.000 εξ αυτών με τους  πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

 

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

 

Καλούνται λοιπόν τώρα - με προσωπική επιστολή - να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

 

Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε τελικά «θησαυρός», αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει επιπλέον έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών.

 

Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον καθέναν. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

 

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα.

 

 

Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δύο επιλογές:

  • Είτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
  • Είτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς, δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.

 

 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

 Οι μεγαλοκαταθέτες που θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν τους έξτρα φόρους.

 

Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Όσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, για όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ελεγχθούν και άλλοι 35.000 ακόμη μεγαλοκαταθέτες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr