Με συντελεστή 45% θα φορολογηθούν 15.000 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού

Με συντελεστή 45% θα φορολογηθούν 15.000 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», τα αδήλωτα εισοδήματα 15.000 καταθετών του εξωτερικού, θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εμβάσματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ 54.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ

Το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει τη λίστα με τους 54.000 πολίτες που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και η Εφορία καλεί τους 15.000 εξ αυτών με τους  πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Καλούνται λοιπόν τώρα - με προσωπική επιστολή - να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε τελικά «θησαυρός», αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει επιπλέον έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών.

Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον καθέναν. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα.

Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δύο επιλογές:

  • Είτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
  • Είτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς, δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.

 

 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

 Οι μεγαλοκαταθέτες που θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν τους έξτρα φόρους.

Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Όσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, για όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ελεγχθούν και άλλοι 35.000 ακόμη μεγαλοκαταθέτες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM