Η Apple απορρίπτει εφαρμογή που ανιχνεύει παραβιάσεις διαδικτυακής ουδετερότητας

Η Apple απορρίπτει εφαρμογή που ανιχνεύει παραβιάσεις διαδικτυακής ουδετερότητας Facebook Twitter
0

Μια εφαρμογή iPhone που επιχειρεί να εντοπίσει εάν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου περιορίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες απορρίφθηκε από την Apple όταν ο προγραμματιστής της προσπάθησε να την «περάσει» στο App Store της εταιρείας. Mετά από την έκταση που πήρε η είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, άλλαξε στάση και πριν λίγες ώρες ενέκρινε την εφαρμογή.

Ο David Choffnes, καθηγητής στο Northeastern University, ο οποίος ερευνά κατανεμημένα συστήματα και τη δικτύωση τους, δημιούργησε μια εφαρμογή που ονόμασε "Wehe" η οποία δοκιμάζει τις ταχύτητες του YouTube, του Amazon, του NBCSports, του Netflix, του Skype, του Spotify και του Vimeo. Τα αποτελέσματα της ασυνήθιστα χαμηλής ταχύτητας για μία ή περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες και θα μπορούσαν, θεωρητικά, να αποδείξουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας «φρενάρει» μια υπηρεσία.

Η Apple αρνήθηκε να αφήσει την εφαρμογή στο App Store, λέγοντάς της ότι «η εφαρμογή δεν έχει άμεσα οφέλη για τον χρήστη». Κι ενώ η Apple επιτρέπει σε άλλες εφαρμογές iPhone που δοκιμάζουν το συνολικό εύρος ζώνης ενός χρήστη (όπως το Speedtest της Ookla), είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι η Apple απέρριψε την εφαρμογή Wehe, αφού η δοκιμή της ταχύτητας των υπηρεσιών web δεν διαφέρει από τις λειτουργίες της εφαρμογής Speedtest.

Ενώ η εφαρμογή ήταν ήδη διαθέσιμη για Android κινητά, ο Choffnes παρουσίασε στο Reddit μια σειρά από αποσπάσματα από τις συνομιλίες του με την ομάδα ελέγχου του App Store τα οποία ανέφεραν: «Τα μεταδεδομένα της εφαρμογής σας περιέχουν παραπλανητικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο που προορίζεται να εξαπατήσει τους χρήστες. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή σας διατίθεται στο εμπόριο ως ένας τρόπος για να ελέγξετε εάν ο φορέας εκμετάλλευσης παραβιάζει τη διαδικτιακή ουδετερότητα. Ωστόσο, η εφαρμογή σας δεν έχει κανένα άμεσο όφελος για το χρήστη ώστε να συμμετάσχει στη μελέτη αυτή. Λάβετε υπόψη ότι η προσθήκη αποποίησης ευθύνης στην περιγραφή της εφαρμογής δεν επαρκεί εάν τα υπόλοιπα μεταδεδομένα και η εφαρμογή είναι παραπλανητικά. Η επόμενη υποβολή αυτής της εφαρμογής ενδέχεται να απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο αναθεώρησης και ελέγχου και η εφαρμογή δεν θα κριθεί κατάλληλη για μια ταχεία εξέταση μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα».

Η δοκιμή του εάν ο πάροχος φρενάρει το περιεχόμενο στις γραμμές του είναι μια περίπλοκη υπόθεση επειδή οι υπηρεσίες του διαδικτύου διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην ποιότητα των υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τη διακίνηση των δεδομένων. Ο τρόπος δομής κάθε υπηρεσίας Web, οι μέθοδοι παράδοσης περιεχομένου ή τα δίκτυα που χρησιμοποιούν, η απόσταση από τον χρήστη στον πλησιέστερο κόμβο μιας υπηρεσίας και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις ταχύτητες.

Κι ενώ η αλληλογραφία μεταξύ του καθηγητή και του τμήματος ελέγχου των εφαρμογών στο App Store έμοιαζε να μην οδηγεί πουθενά, η ανοιχτή συνομιλία στο Reddit και οι δοκιμές που εκτέλεσε το Motherboard στην beta έκδοσης της εφαρμογής, έστρεψαν όλα τα βλέμματα πάνω στο ζήτημα. Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της ιστορίας σε αρκετά τεχνολογικά sites, η Apple ανέστειλε την αρχική της απόφαση και ενέκρινε την εφαρμογή. Ο Choffnes επιβεβαίωσε την ενημέρωση στο ArsTechnica και ενημέρωσε ότι η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη στο App Store.

  

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM