Επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χιλής αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι είναι πολύ πιθανό να δολοφονήθηκε ο μεγάλος ποιητής της χώρας Πάμπλο Νερούδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο νομπελίστας ποιητής δεν πέθανε "εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη», αλλά  «είναι σαφώς δυνατό και πολύ πιθανό να πέθανε από παρέμβαση τρίτων».

 

 

 

Ο θάνατος του επήλθε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου του 1973 σε νοσοκομείο του Σαντιάγο της Χιλής και ενώ λίγες ώρες πριν ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μεξικό, όπου σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, θα σχημάτιζε ενδεχομένως εξόριστη κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις ενέργειες του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

Φωτογραφία από την κηδεία του ποιητή
Φωτογραφία από την κηδεία του ποιητή

 

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του εγγράφου που εστάλη στον ανακριτή Mario Άρμα Εσπινόζα, υπεύθυνο για την έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα (1904 - 1973). Το έγγραφο, με ημερομηνία 25 Μαρ 2015, αποτελεί μέρος των εμπιστευτικών φακέλων υποθέσεων της περιόδου. Αυτή η μεγάλη αποκάλυψη περιλαμβάνεται στη νέα βιογραφία του Νερούδα, γραμμένη από τον ιστορικό Μάριο Αμόρος Αλικάντε με τίτλο «Neruda. Ο πρίγκιπας των ποιητών».

 

O Neruda και η σύζυγός του  Matilde Urrutia
O Neruda και η σύζυγός του Matilde Urrutia

 

Ο δικαστής αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια σειρά συμπτώσεων και αποδεικτικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα για δολοφονία, ωστόσο δηλώνει ότι δεν είναι 100% σίγουρος και περιμένει τις επιστημονικές αποδείξεις για επιβεβαίωση.

 

 

«Στις 23 Σεπτεμβρίου η υγεία του επιδεινώθηκε ξαφνικά  και πέθανε μέσα σε έξι ώρες», δηλώνει ο δικαστής Εσπινόζα, προσθέτοντας ότι είναι εν αναμονή των εξετάσεων για ένα βακτήριο, του  Staphylococcus aureus, που βρέθηκε στο σώμα του ποιητή. " Αυτός είναι ένας ξένος για τις θεραπείες του καρκίνου, ένας μικροοργανισμός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τοξικός και να επιταχύνει το θάνατο», λέει.

 

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Χιλής, την ημέρα πριν από το ταξίδι του Νερούδα στο Μεξικό, ο ποιητής "πεθαίνει και αναγνωρίζεται ως αιτία θανάτου, χωρίς περαιτέρω δοκιμές ή ελέγχους, ο καρκίνος του. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν η ασθένεια έχει παρουσία ως μια αποτελεσματική αιτία θανάτου ή απλώς ως αιτιολόγηση του αιφνίδιου θανάτου, που πρόλαβε αυτό το ταξίδι του νομπελίστα ταξίδι στο Μεξικό".

 

Η υπόθεση Νερούδα άνοιξε το 2011, όταν ο οδηγός του ποιητή, Manuel Araya, αποκήρυξε τη δολοφονία. Στη συνέχεια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής κατέθεσε καταγγελία. Ζήτησε εκταφή που έγινε στις 8 Απριλίου 2013.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr