Τη βιβλιοθήκη της Μοσούλης, που χτίστηκε το 1921, έτος ίδρυσης του σύγχρονου Ιράκ έκαψαν οι τζιχαντιστές του ISIS, ρίχνοντας στην πυρά χιλιάδες αρχεία και βιβλία ανεκτίμητης αξίας.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent, οι τζιχαντιστές έκαψαν, με την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε διάφορα σημεία της βιβλιοθήκης,  ίσως και ίσως και πάνω από 100.000– βιβλία, χειρόγραφα και χάρτες.

 

 

 

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό να έχουν καταστραφεί 112.709 βιβλία και χειρόγραφα, πολλά από τα οποία είναι ενταγμένα στον κατάλογο σπάνιων έργων της UNESCO.

 

 

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες έκαψαν και τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης ανάβοντας μια τεράστια φωτιά στην οποία έριξαν συγγράμματα επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μείζονος έκτασης καταστροφές σημειώθηκαν επίσης στη Σουνιτική Ισλαμική Βιβλιοθήκη της πόλης, στην ηλικίας 256 ετών βιβλιοθήκη της Καθολικής Εκκλησίας, όπως επίσης στη βιβλιοθήκη του Μουσείου της Μοσούλης.

 

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μοσούλης είχε λεηλατηθεί και το 2003, στη διάρκεια της αμερικανικής και βρετανικής εισβολής στο Ιράκ.

 

 

(Oι φωτογραφίες έχουν ανεβεί στα social media)

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr