Πάνω από 2.200 λεηλατημένα αντικείμενα, πολλά από την αρχαία Αίγυπτο, κατασχέθηκαν ως μέρος μια πανευρωπαϊκής επιχείρησης, ανακοίνωσε η Europol. Ανάμεσα στα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από την Αίγυπτο, υπάρχουν και οι μεγαλοπρεπείς προτομές της αιγυπτιακής θεάς Sekhmet αξίας περίπου € 100.000.

 

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι θησαυροί που προέρχονται από την Αίγυπτο ανακτήθηκαν ως μέρος μιας επιχείρησης που ξεκίνησε σε 14 χώρες για την πρόληψη της περαιτέρω λεηλασίας, κλοπής και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Τα 36 αντικείμενα που η ισπανική αστυνομία έδειξε στον Τύπο είναι κυρίως αγάλματα και αγγεία με ιερογλυφικά. Τα αντικείμενα ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ που ταξίδεψε από την Αλεξάνδρεια στο λιμάνι της Βαλέντσια.

 

 

 

 

Μεταξύ των 14 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστολής ήταν η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η αστυνομία διερεύνησε χιλιάδες αντίκες και εμπόρους τέχνης, οίκους δημοπρασιών και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών. Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν σε αεροδρόμια, σύνορα και τα λιμάνια. Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε η αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 5.000 αρχαία αντικείμενα μετά τη διάλυση ενός Ελβετοϊταλικού κυκλώματος διακίνησης.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr