ΜΙΕΤ: «Σήμα κινδύνου» από φίλους του ιδρύματος - «Δημόσια απαξίωση της προσφοράς του»

ΜΙΕΤ: «Σήμα κινδύνου» από φίλους του ιδρύματος - «Δημόσια απαξίωση της προσφοράς του» Facebook Twitter
To βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ - Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Σήμα κινδύνου» για το ΜΙΕΤ στέλνουν με επιστολή τους προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στον απόηχο της παραίτησης του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. 

Στο κείμενο, που έχει κοινοποιηθεί στην πλατφόρμα change.org αναφέρεται πως το «πανελλήνια αναγνωρισμένο και σε πλήρη ανάπτυξη» ΜΙΕΤ «σήμερα κινδυνεύει» καθώς «δέχεται, τις τελευταίες μέρες, τα βέλη μιας ανοίκειας και άδικης κριτικής, στο όνομα, πάντα, του "εκσυγχρονισμού", της "εξυγίανσης" και της "προόδου"».

Έως το βράδυ της Κυριακής πάνω από 2.000 άτομα έχουν συνυπογράψει το κείμενο. 

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν πως μετά την ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου γίνονται αναφορές στα Μέσα σε «νέα εποχή» που ξεκινά για το ΜΙΕΤ και «νέα φάση της σπουδαίας πορείας του». 

«Και όμως» αναφέρουν, «πίσω από αυτές τις βαρύγδουπες λέξεις καταλαβαίνουμε πως, γι' άλλη μια φορά, απαξιώνεται ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και λογιοσύνης».

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, ερευνητές, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, εικαστικοί, εκδότες, φιλαναγνώστες και φιλότεχνοι, γνωρίζουμε και εκτιμούμε το αναντικατάστατο έργο του ΜΙΕΤ, το πολιτισμικό και επιστημονικό του αποτύπωμα, την προσφορά του στην ελληνική οικονομία, την κοινωνική λογοδοσία των συμβουλίων του, την ηθική και υλική υποστήριξή του στις νέες φοιτήτριες και στους φοιτητές», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. 

«Για όλους εμάς, το ΜΙΕΤ είναι παντού στην καθημερινή ζωή μας: στο χώρο του βιβλίου (...), στις επισκέψεις μας στα δύο εξαιρετικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (...), στο εργαστήρι διετούς δωρεάν εκπαίδευσης επιμελητών εκδόσεων (...) στον καλλιτεχνικό τομέα (...), στο χώρο της παλαιογραφίας (...) στο χώρο της συντήρησης βιβλιακού και αρχειακού υλικού και χάρτινων έργων τέχνης (...), στο χώρο της χαρτογραφίας (...) στο χώρο του θεάτρου (...), στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην προώθηση της έρευνας και, πάνω απ' όλα, στη χρήση του ανεκτίμητου Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου». 

«Όλες και όλοι εμείς, συνεργάτες και φίλοι του ΜΙΕΤ, αναγνώστες των εκδόσεών του, πελάτες των βιβλιοπωλείων του, επισκέπτες των εκθέσεων και των συλλογών του, ζητάμε να σταματήσει αμέσως η δημόσια απαξίωση της προσφοράς του Ιδρύματος, δηλώνοντας πως το πνευματικό του κεφάλαιο αποτελεί υπερασπίσιμο δημόσιο αγαθό, που το έχει απόλυτη ανάγκη η νεοελληνική κοινωνία», αναφέρουν οι συντάκτες της καμπάνιας. 

«Όχι μόνο επειδή αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας μας αλλά και επειδή μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ακόμα το δημιουργικό μέλλον αυτού του τόπου. Με τις υπογραφές μας στηρίζουμε έναν λαμπρό θεσμό που στήριξε τα νεοελληνικά γράμματα και τις τέχνες, εδώ και μισό αιώνα», καταλήγουν χαρακτηριστικά. 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.