Σχεδόν τέσσερις μήνες σιωπηλο κι έρημο, λόγω πανδημίας κορωνοϊού, σήμερα το Λούβρο γέμισε ζωή.

 

Παρότι τα μέτρα προστασίας είναι αυξημένα, ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν διάχυτος - με κάποιους να ξεσπούν ακόμα και σε χειροκροτήματα.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για τους επισκέπτες, εκ των οποίων κάποιοι θα ελέγχονται δειγματοληπτικά. Το κυλικείο και το βεστιάριο θα παραμείνουν κλειστά ενώ το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου. Μπροστά από την "Μόνα Λίζα", όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν σέλφι, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Το μουσείο - έμβλημα της Πόλης του Φωτός, παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου. Με άνω των 10 εκατ. επισκεπτών ετησίως, θεωρείται εκείνο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Το «λουκέτο» είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. «Είμαστε τυχεροί που είμαστε ένα κρατικό μουσείο» είχε δηλώσει ο διευθυντής του Ζαν-Λικ Μαρτινέ.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Με τον τουρισμό να έχει καταποντιστεί λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ανοίξει τα εξωτερικά σύνορά της σε μόλις 15 χώρες μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι του μουσείου φοβούνται πως ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι κατά πολύ μειωμένος.

 

«Χάνουμε το 80% του κοινού μας. Στην καλύτερη περίπτωση θα πέσουμε 20-30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι - μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκεπτών ημερησίως» εκτίμησε ο Μαρτινέ.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Εν τω μεταξύ, οι ξεναγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο μουσείο το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζομένους στην τουριστική βιομηχανία. 

 

Reuters
Reuters

 

Με πληροφορίες από BBC