Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του

Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του Facebook Twitter
0

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Πάμπλο Πικάσο, θέτει σε δημοπρασία ο οίκος Sotheby's. 

Πρόκειται για το πορτρέτο της ερωμένης του Marie-Thérèse Walter, το οποίο ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει το 1931 με απλό κάρβουνο. 

Σε αντίθεση με άλλα πασίγνωστα έργα, ο καλλιτέχνης κράτησε αυτό το πορτρέτο για τον ίδιο, ως τον θάνατό του, και είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε πλειστηριασμό. Το έργο με τίτλο Femme endormie εκτιμάται στα 6,65 - 9,98 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου.

Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο που ο ζωγράφος ήταν παντρεμένος και κρατούσε κρυφή την σχέση του με την Walter.

Γνωρίστηκαν το 1927, όταν εκείνος ήταν 45 ετών και εκείνη 17. Ο Πικάσο φέρεται να την πρόσεξε μέσα από ένα παράθυρο της γκαλερί Lafayette στο Παρίσι και την πλησίασε για να της συστηθεί. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Είμαι ο Πικάσο».

Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του Facebook Twitter
Η Marie-Therese Walter ήταν ερωμένη του Πάμπλο Πικάσο από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια

Η τυχαία συνάντηση και η σχέση που ακολούθησε έδωσε νέα πνοή έμπνευσης στον Πικάσο, λέει ο εγγονός του, Ολιβιέ Γουίντμαγερ. Η Marie-Therese Walter υπήρξε η μούσα του καλλιτέχνη για σχέδια, πίνακες και γλυπτά, με κάποια από αυτά να θεωρούνται από τα πιο σπουδαία του Πικάσο. Η σχέση τους κράτησε από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια. 

Όταν ο Πικάσο πέθανε, το 1973, το πορτρέτο πέρασε στον γιο του Μπερνάρντ και αγοράστηκε από ιδιώτη το 1986 και παρέμεινε μακριά από τα μουσεία και το κοινό. 

Το 2018 η Tate Modern είχε διοργανώσει μια έκθεση μία σειρά έργων που είχαν ως πηγή έμπνευσης την Marie-Thérèse Walter. Έργα εκείνης της περιόδου έχουν στο παρελθόν πωληθεί για δεκάδες εκατομμύρια. Το 2010, το «Γυμνό, πράσινα φύλλα και μπούστο» πωλήθηκε για 66 εκατομμύρια λίρες ενώ o διαχειριστής fund, Στίβεν Κοέν, ήταν πρόθυμος να δώσει 103 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει το έργο Le Rêve από τον μεγιστάνα των καζίνο Στιβ Γουίν.

Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του Facebook Twitter
Γυμνό, πράσινα φύλλα και μπούστο
Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του Facebook Twitter
Le Rêve

«Είναι ένα κόσμημα, τόσο λεπτεπίλεπτα όμορφο», λέει για το πορτρέτο η επικεφαλής του οίκου Sotheby's στο τμήμα σύγχρονης τέχνης, Χελένα Νόιμαν που εξηγεί ότι ο Πικάσο επέλεξε για το έργο συγκεκριμένη τεχνική που χαρίζει μια «εντυπωσιακή αίσθηση οικειότητας».

«Το χέρι του σχεδόν την χαϊδεύει. Είναι απλά υπέροχο και παραπέμπει στους σπουδαίους πίνακες της Αναγέννησης. Ωστόσο παραμένει ταυτόχρονα εκπληκτικά μοντέρνο και ελεύθερο, αυθόρμητο και ευθύ. Είναι σα να κοιτάζουμε πάνω από τον ώμο του καθώς το σχεδιάζει».

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.