Καλλιτέχνης ξεκόλλησε και έφαγε την μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων του Μαουρίτσιο Κατελάν

Καλλιτέχνης ξεκόλλησε και έφαγε την μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων του Μαουρίτσιο Κατελάν Facebook Twitter
9

Την περασμένη εβδομάδα, το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν με μια μπανάνα κολλημένη με γκρι ταινία σε τοίχο, πουλήθηκε έναντι 120.000 δολαρίων, αλλά χθες το φρούτο φαγώθηκε και μάλιστα όχι από τον αγοραστή.

Το «έργο» με τον τίτλο «Comedian», από τον Ιταλό καλλιτέχνη, παρουσιάστηκε στη διεθνή γκαλερί Perrotin στο Art Basel στο Μαϊάμι, αλλά, ο καλλιτέχνης David Datuna το έφαγε, λέγοντας ότι ήταν πεινασμένος. Αυτό που έγινε το Σάββατο έδωσε μια εντελώς νέα σημασία στα σχόλια του ιδρυτή της γκαλερί Emmanuel Perrotin νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος είπε: «Το έργο του Κατελάν δεν είναι μόνο αντικείμενα, αλλά και πώς τα αντικείμενα μετακινούνται στον κόσμο».

Καλλιτέχνης ξεκόλλησε και έφαγε την μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων του Μαουρίτσιο Κατελάν Facebook Twitter

O Datuna άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και άρχισε να την τρώει ενώ λάτρεις της τέχνης ήταν στην έκθεση και μεταξύ άλλων θαύμαζαν το έργο, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Ο David Datuna δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που τον δείχνει να καταβροχθίζει τη μπανάνα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

“Hungry Artist” Art performance by me 🙂 I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious 🙂 #artbasel #artbaselmiamibeach #daviddatuna #Eatingabanana #Mauriziocattelan #Hungryartist

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Datuna (@david_datuna) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

“Hungry Artist” Art performance by me 🙂 I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious 🙂

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Datuna (@david_datuna) στις


Ωστόσο το γεγονός πως η μπανάνα φαγώθηκε δεν σημαίνει πως χάθηκε η αξία του έργου για τον αγοραστή. Το έργο συνοδεύεται με ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και οι ιδιοκτήτες μπορούν να αντικαταστήσουν την μπανάνα με οποιαδήποτε άλλη. «Ο Datuna δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι ιδέα» είπε ο Lucien Terras, διευθυντής της γκαλερί εξηγώντας πως αργά ή γρήγορα η μπανάνα θα σαπιζε ή θα έπρεπε να καταναλωθεί.

Μια φρέσκια μπανάνα τοποθετήθηκε από τον Perrotin στη θέση της παλιάς λίγα λεπτά αργότερα. «Αυτό που έγινε ήταν ενδιαφέρον», δήλωσε ο αστυνομικός Steven Feldman, του Μαϊάμι Μπιτς, ο οποίος κλήθηκε στο σημείο καθώς προκλήθηκε αναστάτωση. Ένας εκπρόσωπος της Galerie Perrotin, που εκπροσωπεί τον Κατελάν, δήλωσε σε συνέντευξή του το Σάββατο, ότι η γκαλερί δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του Datuna. Το έργο τέχνης αρχικά χαιρετίστηκε από τον Perrotin ως «σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου», ενώ είναι γνωστό πως ο Κατελάν αγόρασε την μπανάνα σε μια τοπική αγορά φρούτων.

*ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΜΑΣ: Εσείς θα τρώγατε τη μπανάνα των 120.000 δολαρίων; 
 
Culture
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.