Πέθανε ο Vojtech Jasny (Βόιτσεχ Γιασνί), σημαντικός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, που ανήκε στο νέο κύμα τσεχοσλοβακικού κινηματογράφου, στη δεκαετία του 1960.

 

Η είδηση έγινε γνωστή από τα μμε της Τσεχίας, που αναφέρουν πως ο Jasny πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Το Slovacke divadlo, ένα θέατρο που επισκέπτονταν συχνά, είπε ότι ο Jasny πέθανε την Παρασκευή και σήμερα ένας εκπρόσωπος οικογένειας επιβεβαίωσε το θάνατό του στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

 

Η ζωή του Jasný ήταν γεμάτη με δραματικά γεγονότα, μια σειρά από οικογενειακές τραγωδίες εναλλάσσονταν με σημαντικά διεθνή βραβεία για το έργο του και αργότερα η σταδιοδρομία του άλλαξε και πάλι με διώξεις και αναγκαστική μετανάστευση. Σύμφωνα με πολλούς συναδέλφους τους, ο Jasný ήταν ένας διαχρονικός και ποιητικός συγγραφέας. Πολλές προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών στην πατρίδα του σημειώνουν πως είναι μια σημαντική απώλεια.

 

Από τη δεκαετία του 1950, ο Jasny έκανε περίπου 50 ταινίες στην Τσεχοσλοβακία και αργότερα στη Δύση, όταν μετανάστευσε μετά την Σοβιετική εισβολή το 1968.

 

Η πιο διάσημη ταινία του, «All My Good Countrymen», του 1968, αφηγείται τις βάναυσες αλλαγές στη χώρα του υπό τον κομμουνισμό, και απαγορεύτηκε στην πατρίδα του. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1969. Επίσης κέρδισε ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής των Καννών για την ταινία του 1963 «The Cassandra cat».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr