Midnight Express: «Η Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε μεταμεσονύκτια προβολή

Midnight Express: «Η Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε μεταμεσονύκτια προβολή Facebook Twitter
Στο επίκεντρο της ταινίας, μια παρασιτική εξωγήινη μορφή ζωής, που αφομοιώνει και μιμείται τέλεια άλλους οργανισμούς.
1

Υποτιμημένη και εισπρακτικά αποτυχημένη την εποχή της κυκλοφορίας της, η «Απειλη» του Τζόν Κάρπεντερ θεωρείται πλέον cult classic. Το sci-fi θρίλερ που επηρέασε γενιές κινηματογραφιστών έρχεται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις μεταμεσονύκτιες προβολές της άτυπης κινηματογραφικής λέσχης «Midnight Express».

Μετά από δυο χρονιές ολοένα και μεγαλύτερης απήχησης, το Midnight Express, η σειρά μεταμεσονύχτιων προβολών που οργανώνει ο κριτικός κινηματογράφου και μουσικός Άκης Καπράνος, φτάνει στην τρίτη χρονιά της με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γενναίες δόσεις ρετρό νοσταλγίας (The Breakfast Club, Goonies. Predator), διαμάντια τρόμου (They Live, Candyman, Videodrome), αριστουργήματα των 70s (All that Jazz, Deliverance) αλλά και σημαντικές στιγμές του ελληνικού σινεμά (Απόντες, Όλα είναι δρόμος).

Ξεκινώντας αυτό το Σάββατο, το «Midnight Express» ανοίγει την καινούργια σεζόν με ένα αριστούργημα του Τζον Κάρπεντερ - και μάλιστα με μια ταινία που αποτελούσε μόνιμο αίτημα του κοινού: το αξεπέραστο (ακόμα και από τον ίδιο τον Κάρπεντερ) «The Thing» ( «Η απειλή») που προβάλλεται σε πλήρως αποκατεστημένη κόπια.

Στο επίκεντρο της ταινίας, μια παρασιτική εξωγήινη μορφή ζωής, που αφομοιώνει και μιμείται τέλεια άλλους οργανισμούς, ένα «πράγμα» δίχως δική του όψη, που εισβάλει σε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, παίρνει τη μορφή των ερευνητών που απορροφά και σπέρνει τον πανικό και την καχυποψία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Midnight Express: «Η Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε μεταμεσονύκτια προβολή Facebook Twitter
Το «The Thing», είναι η πρώτη ταινία της άτυπης «Τριλογίας Της Αποκάλυψης», που ο Κάρπεντερ συμπλήρωσε στη συνέχεια με τις ταινίες «Prince of Darkness», το 1987 και «Στο στόμα της τρέλας», το 1995.

Το σενάριο βασίζεται στο pulp μυθιστόρημα "Who Goes There?". Το βιβλίο περιγράφει τα τρομακτικά γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ομάδα επιστημόνων στην Ανταρκτική ανακαλύπτει ένα σκάφος εξωγήινης προέλευσης.

Το 1951, το έργο του Κάμπελ ενέπνευσε τους Χάουαρντ Χοκς και Κρίστιαν Νάιμπαϊ που δημιούργησαν το φιλμ «The Thing From Another World», κάνοντας ένα σαφή παραλληλισμό της αρχικής ιστορίας με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Τριάντα χρόνια μετά, το 1982, ο Τζον Κάρπεντερ επέστρεψε στο βιβλίο του Τζον Κάμπελ για να δημιουργήσει το φιλμ «Η Απειλή», ένα κλασικό θρίλερ που ενέπνευσε γενιές ολόκληρες κινηματογραφιστών.

Η ταινία, υποτιμημένη και εισπρακτικά αποτυχημένη την εποχή της κυκλοφορίας της, τώρα πια θεωρείται μια από τις κορυφαίες - αν όχι η κορυφαία - του δημιουργού της, ένα απόλυτο cult classic, σημείο αναφοράς για πολλούς σκηνοθέτες του φανταστικού. Φιλμ κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας, έμεινε στην ιστορία και για τα ακραία splatter ειδικά εφέ μεταμορφώσεων.

Το «The Thing», είναι η πρώτη ταινία της άτυπης «Τριλογίας Της Αποκάλυψης», που ο Κάρπεντερ συμπλήρωσε στη συνέχεια με τις ταινίες «Prince of Darkness», το 1987 και «Στο στόμα της τρέλας», το 1995. Και οι τρεις ταινίες είναι έντονα επηρεασμένες από τον θαυμασμό του Κάρπεντερ για τα έργα του Χ. Φ. Λάβκραφτ.

The Thing

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρπεντερ
Παίζουν: Κέρτ Ράσελ, Κιθ Ντεϊβιντ, Τ.Κ Κάρτερ
Μουσική: Ένιο Μορικόνε
Διάρκεια:109 λεπτά

Info
Midnight Express III
Ααβόρα
Ιπποκράτους 180 - ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι
Τηλ: 210-64623271
Ώρα έναρξης: 00:30 μετά τα μεσάνυχτα
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Από τις καλύτερες ταινίες του Carpenter (μαζί με το "Τhe Fog" ), μου έχει μείνει αξέχαστη από την στιγμή που την είχα δει πρώτη φορά 30+ χρόνια πριν... Όσοι δεν την έχουν δει, να σπεύσουν γιατί είναι αριστουργηματική. Το τέλος δε, είναι σα γροθιά στο στομάχι....