Ο Σαλβαντόρ Νταλίποζάρει ως Μάγος, η σύζυγός του Γκαλά ενσαρκώνει την Αυτοκράτειρα και ο θάνατος του Ιούλιου Καίσαρα ερμηνεύεται μέσα από το δέκα σπαθί στην εκπληκτική τράπουλα Ταρώ που σχεδίασε ο κορυφαίος καλλιτέχνης.

 

Ο θρύλος λέει ότι όταν ο παραγωγός του James Bond «Live and Let Die» προετοίμαζε την ταινία ανέθεσε στον σουρεαλιστή Σαλβαντόρ Νταλί να δημιουργήσει μια ειδική τράπουλα καρτών Ταρώ.

 

 


Εμπνευσμένος από τη σύζυγό του Γκάλα, που είχε ενδιαφέρον στις μυστικιστικές τέχνες, ο Νταλί άρχισε να εργάζεται με ανυπομονησία και συνέχισε το έργο με δική του βούληση μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας.

 

 

 

 

Το έργο που ουσιαστικά μετέτρεψε τον Νταλί στον πρώτο διάσημο ζωγράφο που σχεδίασε μία τέτοια τράπουλα, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1984 σε περιορισμένη έκδοση η οποία εξαντλήθηκε τότε. Ζωγραφίζοντας επάνω σε δυτικά έργα τέχνης από την εποχή της αρχαιότητας αλλά και του μοντερνισμού, ο Νταλί συνδύασε εμφανώς τις γνώσεις του για την Αρκάνα με απίστευτη ευφυΐα.

 

 


Συνδυάζοντας τον αποκρυφισμό με την αδιαμφισβήτητη ευαισθησία του, οι κάρτες Ταρώ του Ντάλι αποτελούν ένα μείγμα της τέχνης του παλιού κόσμου, του σουρεαλισμού, του κιτς, της χριστιανικής εικονογραφίας αλλά και της ελληνικής και ρωμαϊκής γλυπτικής. Πρόκειται για μία τράπουλα Ταρώ φτιαγμένη για του λάτρεις της τέχνη, τους ιστορικούς και τους συλλέκτες.

 

 

 

Ενώ ο Νταλί τήρησε τις αρχές του Ταρώ, οι κάρτες πλημμυρίζουν με την ανεξάντλητη προσωπικότητά του. Ο μάγος και ο βασιλιάς της πεντάλφα είναι αυτοπροσωπογραφίες, η ντάμα της κούπας έχει καστανό μουστάκι και μουσάκι και ένας κόκκινος δαίμονας εμφανίζεται στα μαλλιά της ντάμας της πεντάλφα. Η Σελήνη είναι το πρόσωπο μιας γυναίκας που κοιτάζει μία σύγχρονη μητρόπολη.

 

 


Η νέα πλούσια έκδοση της Τaschen που ξαναζωντανεύει τις 78 περίτεχνες κάρτες, συνοδεύεται από ένα βιβλίο με την ιστορία πίσω από την δημιουργία της τράπουλας από τον κορυφαίο καλλιτέχνη αλλά και πρακτικές οδηγίες χρήσης.