Αυτοψία στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης, πραγματοποίησε σήμερα η Λίνα Μενδώνη, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα. 

 

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Πολιτισμού έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες συντήρησης. 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

«Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, που αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα εκτίθεται η Συλλογή Λοβέρδου, η οποία αποτελείται από εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά κ.α. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα εισαχθούν η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για την κατά νόμο γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

 

«Το Μέγαρο χτίστηκε το 1882 και ήταν η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ και συνδυάζει ποικίλα αρχαιοπρεπή στοιχεία και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του» υπογραμμίζει το υπουργείο πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το καλοκαίρι του 2020.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού 

 

Αυτοψία στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου και αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε στο ΠΕΠ Αττικής του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συνολική δημόσια δαπάνη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 3.240.438 ευρώ. Η δεύτερη φάση του έργου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.737.561 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης, την ευθύνη των οποίων είχε η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι εργασίες συντήρησης, την ευθύνη των οποίων έχει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

 

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, που αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα εκτίθεται η Συλλογή Λοβέρδου, η οποία αποτελείται από εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά κ.α. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα εισαχθούν η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για την κατά νόμο γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Το Μέγαρο (οδός Μαυρομιχάλη 6) χτίστηκε το 1882 και ήταν η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Κοσμείται στην εξωτερική του πρόσοψη από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο της κατοικίας. Το Μέγαρο συνδυάζει ποικίλα αρχαιοπρεπή στοιχεία και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

 

Το 1912 αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, όπου εξέθετε τις πλούσιες συλλογές του. Το Μέγαρο έγινε δωρεά εν ζωή από τις κόρες του, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη στο Δημόσιο, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

 

Η κ. υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να λειτουργήσει το Μέγαρο εντός του θέρους του 2020.