Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες από το Βρετανικό Μουσείο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και καταγγέλλεται πως δείχνουν μούχλα και υγρασία στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

 

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Cretapost και είναι τραβηγμένες από κατοίκους του νομού Ηρακλείου που πρόσφατα επισκέφθηκαν το μουσείο. Όπως καταγγέλλουν στο cretapost, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα και αράχνες.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος. Το Βρετανικό Μουσείο υποστήριξε τότε με γραπτή του δήλωση ότι: «υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί». Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

 

Κατά την καταγγελία, η οροφή είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα σύμφωνα με τους  επισκέπτες στους τοίχους υπήρχαν και ιστοί από αράχνες, που όμως ο φωτογραφικός φακός του κινητού τους τηλεφώνου, δεν μπόρεσε να καταγράψει.

 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, σχολίασε το δημοσίευμα και τις εικόνες:
«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα».