ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ομάδα χορού της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios έρχεται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Η ομάδα χορού της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios έρχεται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου Facebook Twitter
Φωτο: Dieter Hartwig
0

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου, η ομάδα cie. toula limnaios της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, τη χορογραφία tempus fugit.

Η ομάδα ως μικρόκοσμος που μας βγάζει από τη φυλακή της απομόνωσης και απελευθερώνει νέα δύναμη. Επτά χορευτές ως ένα αέρινο σύνολο δημιουργούν μια παλίρροια, ωθούμενοι από μια εσωτερική ομοφωνία. Ένας κυκλικός χορός που μοιάζει με ενιαία κίνηση, ωστόσο κατά διαστήματα φανερώνει την οντότητα του ατόμου. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη ροή του χρόνου.

Η Toula Limnaios, γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από πολύ νωρίς εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου σήμερα θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του σύγχρονου χορού.

Έχοντας κάνει τα πρώτα της βήματα στο κλασικό μπαλέτο και τον μοντέρνο χορό, ακολούθησε ανώτερες σπουδές στο Folkwang University of the Arts. Εργαζόταν ήδη ως χορεύτρια δίπλα σε χορογράφους όπως ο Claudio Bernardo και η Régine Chopinot, και ως βοηθός του Pierre Droulers, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μέλος του Folkwang Dance Studio, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πίνα Μπάους.

Η ομάδα χορού της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios έρχεται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου Facebook Twitter
Φωτο: Dieter Hartwig

Η ερμηνεία της στην αυτοσχεδιαστική χορογραφία Duo Landscapes με τη συνδρομή των μουσικών Κόνι Μπάουερ και Πέτερ Κόβαλντ την έκανε ευρύτερα γνωστή, δίνοντας της το έναυσμα να ιδρύσει το 1996 την ομάδα σύγχρονου χορού cie. toula limnaios. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας μαζί με τον συνθέτη Ραλφ Όλερτζ παρουσιάζουν συχνά τη δουλειά τους στο περίφημο Halle Tanzbühne Berlin.

Το 2001 η ομάδα τιμήθηκε με το βραβείο «Meeting neuer tanz» ενώ η τριλογία «Atemzug» εμπνευσμένη από το έργο του Μπέκετ κινηματογραφήθηκε και παρουσιάστηκε τηλεοπτικά από τη ZDF/ARTE. Από το 2005 ο Δήμος του Βερολίνου επιδοτεί την ομάδα ενώ την περίοδο 2008 με 2010 ο θεσμός Fonds Darstellende Künste που προάγει τα σημαντικότερα σχήματα της ανεξάρτητης σκηνής θεάτρου και χορού τη συμπεριέλαβε σε αυτά. Το 2012 έλαβε επίσης το βραβείο George Tabori.

Η ίδια η χορογράφος Toula Limnaios παράλληλα συνεργάζεται ως προσκεκλημένη χορογράφος στο Theater Osnabrück στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (Frankfurt University of Performing Arts) ενώ έχει διδάξει και στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Έρνστ Μπους (Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch) του Βερολίνου.

Η ομάδα cie. toula limnaios έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το 2006 και το 2007 στο Γκάζι, όπως επίσης στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, και το 2017 και 2018 στις «Ημέρες Χορού» στα Χανιά.

Η ομάδα χορού της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios έρχεται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου Facebook Twitter
Φωτο: Dieter Hartwig
Η ομάδα χορού της ελληνικής καταγωγής διεθνούς χορογράφου Toula Limnaios έρχεται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου Facebook Twitter
Φωτο: Petru Cojacaru

Info

tempus fugit

Σύλληψη – Χορογραφία: Toula Limnaios

Μουσική: Ralf R. Ollertz

Χορός - Δημιουργία: Daniel Afonso, Leonardo D'Aquino, Priscilla Fiuza, Alba de Miguel, Alessio Scandale, Hironori Sugata, Karolina Wyrwal

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Παρασκευή 9/8, 21:00

Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου

festivalandros.gr

Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.