Άλλαξε όψη το επιβλητικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, καθώς α γκράφιτι και τα ταγκς καθαρίστηκαν.

 

Η επιχείρηση είχε διάρκεια περίπου 20 ημέρες και το κόστος ήταν 7.500 ευρώ για να καθαριστεί ο περίβολος της Ροτόντας από τα δεκάδες γκράφιτι τα οποία τον είχαν καλύψει.

 

Τα ταγκς και τα συνθήματα είχαν γεμίσει το τείχος το οποίο καθαρό πια έχει την εικόνα που αρμόζει στον περιβάλλοντα χώρο ενός τόσο σημαντικού μνημείου της UNESCO.

 

Ο καθαρισμός αυτός ήταν το αποτέλεσμα της σημαντικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Εφορείας, Γιώργος Σκιαδαρέσης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έγινε μπροστά από τη Ροτόντα.

 

Ο κ. Σκιαδαρέσης υπογράμμισε πως παρότι το γκράφιτι ξεκίνησε ως μια τέχνη του δρόμου, όταν εφαρμόζεται σε μνημεία ή στον περίγυρο αυτών αποτελεί βεβήλωση. «Όλα ξεκίνησαν όταν είδα τη βεβήλωση του περιβάλλοντος του μνημείου. Ήταν στο όριο της λεηλασίας», σημείωσε ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ.

 

 

 

Ο κ. Σκιαδαρέσης ανέφερε από πλευράς του ότι το πρόβλημα των γκράφιτι είναι εκτεταμένο και συναντάται σε πολλά μνημεία της πόλης, όπως τα Κάστρα, ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας αλλά και το Γαλεριανό συγκρότημα. Κατά τον ίδιο, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες ώστε να καθαρίζονται τα μνημεία από τις επιγραφές αυτές χρησιμοποιώντας μηχανικούς και χημικούς τρόπους ανάλογα με την περίσταση. Η υπηρεσία διαθέτει, όπως είπε, και ένα φορητό μηχάνημα αμμοβολής. Παρα ταύτα, κάποια χρώματα εισχωρούν στο υλικό των μνημείων προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές.

 

Όπως υπογράμμισε, η υπηρεσία δεν διαθέτει πάντα τα κονδύλια ώστε να αγοράσει τα καλύτερα δυνατά αντι-γκράφιτι προϊόντα. Το πρόβλημα των χρημάτων υπεισέρχεται και στο θέμα του μειωμένου προσωπικού για τη φύλαξη των μνημείων. «Για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μνημείων θα χρειαζόμασταν τον τετραπλάσιο αριθμό φυλάκων», τόνισε ο κ. Σκιαδαρέσης.

 

Σημαντικό μέτρο που λαμβάνει η υπηρεσία κατά των γκράφιτι είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς τα μνημεία στις μικρές ηλικίες. Η Εφορεία «μπαίνει» πλέον στα σχολεία ώστε να καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία της υπηρεσίας με την ομάδα του ΠΑΟΚ λέγοντας πως ελπίζει η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στα άλλα σωματεία.

 

Mε πληροφορίες από Voria.gr