Χιλιάδες εργαλεία, κοσμήματα, ειδώλια, σπόροι και άλλα αντικείμενα, έχουν βρεθεί στην ανασκαφή ενός τεράστιου οικισμού ηλικίας 9.000 ετών από τη νεολιθική περίοδο, στο Ισραήλ.


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η τοποθεσία, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Motza, 5χλμ. δυτικά της Ιερουσαλήμ, κάποτε ήταν μια πόλη που στέγαζε μέχρι και 3.000 κατοίκους.

 

 

 

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα ερείπια μεγάλων κτιρίων, με δωμάτια που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες, καθώς και δημόσιες εγκαταστάσεις, τόπους τελετουργίας και σοκάκια. Υπάρχουν επίσης τάφοι στους οποίους βρέθηκαν διάφορες ταφικές προσφορές, είτε χρηστικά είτε πολύτιμα αντικείμενα. Η ανακάλυψη της τοποθεσίας, που αναδεικνύεται σε υψίστης σημασίας αρχαιολογικό εύρημα, έγινε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας. Μετά τα πρώτα ευρήματα, η αρχαιολογική σκαπάνη εργάστηκε εντατικά και αποκάλυψε τον πλήρη οικισμό.

 

 

 

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν μοναδικά λίθινα αντικείμενα στους τάφους, κατασκευασμένα από άγνωστο τύπο πέτρας, καθώς και αντικείμενα από οψιανό από την Ανατολία και θαλάσσια όστρακα, μερικά από τα οποία προέρχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και μερικά από την Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν  χειροποίητα πέτρινα βραχιόλια σε διάφορα στιλ. «Λόγω του μεγέθους τους, εκτιμούμε ότι τα φορούσαν κυρίως παιδιά», λένε οι ερευνητές. 

 

Πέτρινη μύτη βέλους
Πέτρινη μύτη βέλους

 

Λίθινο αντικείμενο που βρέθηκε σε τάφο
Λίθινο αντικείμενο που βρέθηκε σε τάφο

 

Ανθρωπόμορφο ειδώλιο
Ανθρωπόμορφο ειδώλιο

 

 

 

Βραχιόλι
Βραχιόλι

 

Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αναφέρει ότι οι ανακαλύψεις έχουν αλλάξει την ιστορική αντίληψη της νεολιθικής εποχής στην περιοχή, αφού προηγουμένως πίστευαν ότι η περιοχή της Ιουδαίας ήταν ακατοίκητη κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Σύμφωνα με τους Δρ. Hamoudi Khalaily και ΔΡ. Jacob Vardi, διευθυντές ανασκαφών στη Motza «αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος μεγάλος οικισμός ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ».

 

Χάντρες κοσμημάτων από οψιανό
Χάντρες κοσμημάτων από οψιανό