Για τους δύτες που επιστρέφουν στον τόπο του αρχαίου ναυαγίου των Αντικηθύρων γράφει ο βρετανικός Guardian, κάνοντας λόγο για εντοπισμό και άλλων αρχαιοτήτων στο βυθό της περιοχής. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, βρέθηκαν ανέπαφα αγγεία, η άγκυρα του πλοίου και μερικά αινιγματικά χάλκινα αντικείμενα. Η ομάδα των δυτών πιστεύει ότι εκατοντάδες ακόμη αντικείμενα μπορεί να είναι θαμμένα κάτω από τη λάσπη του βυθού.

 

 

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που  χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ., έδωσε όταν ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες στις αρχές του 20ου αιώνα, εκτός από κοσμήματα, όπλα και αγάλματα, τον εντυπωσιακό και μυστηριώδη  μηχανισμό των Αντικυθήρων .

 

 

Στην ομάδα των δυτών που ξαναβουτάει στην περιοχή που «κυκλώνεται» από τους μύθους των ντόπιων για το τι άλλο μπορεί να κρύβει, επικεφαλής είναι ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και η Αγγελική Σίμωσηι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Οι δύτες χρησιμοποιούν μάλιστα το James Bond-style πρόωσης με οχήματα εξοπλισμένα με υψηλής ευκρίνειας κάμερες για τον περίπλου του νησιού, σε βάθος περίπου 40 μέτρων . Τώρα, οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την ομάδα δείχνουν μερικά από όσα βρήκαν. Το ναυάγιο απαθανατίστηκε στο  μοναδικό ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ζακ Υβ Κουστώ στη δεκαετία του 70.

 

Επειδή τα έργα τέχνης, όπως η ομάδα διαπίστωσε βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο που ερευνήθηκε από τον Cousteau, είναι πιθανό ότι ανήκουν σε ένα δεύτερο πλοίο που ναυάγησε την ίδια ημερομηνία με το πρώτο, ίσως μέρος του ίδιου στόλου. Ο  Foley εκτιμά πάντως ότι είναι πιο πιθανό, όλα τα ευρήματα να προέρχονται από ένα σκάφος που έσπασε καθώς βυθίστηκε.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr