Δεκάδες μουμιοποιημένα ποντίκια ήταν μεταξύ των περίπου 50 ζώων που βρέθηκαν σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή.

 

Ο καλά διατηρημένος και περίτεχνα ζωγραφισμένος τάφος, κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Sohag, μια ερημική περιοχή κοντά στο Νείλο, περίπου 390 χλμ. Νότια του Καΐρου, χρονολογείται στην πρώιμη Πτολεμαϊκή εποχή, πριν από πάνω από 2.000 χρόνια.

 

Ο τάφος πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί για ανώτερο αξιωματούχο που ονομάζεται Tutu, τη σύζυγό του και είναι ένας από τους επτά που ανακαλύφθηκε στην περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι λαθρέμποροι έκαναν εκεί παράνομες ανασκαφές για αντικείμενα.

 

Μούμιες ποντικιών
Μούμιες ποντικιών

 

Οι ζωγραφισμένοι τοίχοι του απεικονίζουν τελετουργικά κηδείας και τις εικόνες του ιδιοκτήτη που εργάζεται στα χωράφια, καθώς η γενεαλογία της οικογένειάς του είναι γραμμένη σε ιερογλυφικά.

 

«Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή», δήλωσε ο Mostafa Waziri, ο γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Είπε ότι ήταν ένας «όμορφος, πολύχρωμος τάφος».

 

«Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τον ιδιοκτήτη Tutu, να προσφέρει και να δέχεται δώρα ενώπιον θεών» , δήλωσε ο Waziri και πρόσθεσε πως υπάρχουν επίσης ιερογλυφικά με αποσπάσματα βιβλίου για τη μετά θάνατον ζωή.

 

Oι δύο από τις μούμιες ανθρώπων που βρέθηκαν στον τάφο
Oι δύο από τις μούμιες ανθρώπων που βρέθηκαν στον τάφο

 

Δύο μούμιες, μια γυναίκα ηλικίας 35-50 ετών και ένα αγόρι ηλικίας 12-14 ετών, εκτίθενται έξω από τον  θάλαμο ταφής μαζί με πάνω από 50 ποντίκια, γάτες και γεράκια.

 

Η κυβέρνηση περιέγραψε την Sohag ως μία από τις πιο ιστορικά πλούσιες πόλεις στην Αίγυπτο και την περασμένη χρονιά άνοιξε ένα μουσείο στο σημείο.

 

Οι έρευνες στο σημείο αποκαλύπτουν διαρκώς νέο αρχαιολογικό πλούτο και μοναδικά ευρήματα.