Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να την αναπαράσταση καλλιτεχνών που δεν είναι πια στη ζωή, όπως η Έιμι Γουάινχαουζ και τώρα έρχεται στην 30η επέτειο από τον θάνατο του κορυφαίου Σουρεαλιστή ζωγράφου, Σαλβαντόρ Νταλί να στο Μουσείο Νταλί στην Φλόριντα, τον Απρίλιο.

 

Η διαδραστική έκθεση θα προσκαλεί τους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με το «αντίγραφο» του Νταλί.


Με την χρήση της τεχνολογίας εκμάθησης μηχανής αλλά και αρχειακό υλικό, ο χαρισματικός πρωτοπόρος του σουρεαλισμού, θα ζωντανέψει στην οθόνη.

 

Μια δημιουργική διαφημιστική εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σε συνεργασία με το μουσείο, συγκέντρωσαν και ταίριαξαν υλικό, από συνεντεύξεις και φωτογραφίες του καλλιτέχνη.

 

Το υλικό που συγκεντρώθηκε μαζί με νέο που δημιουργήθηκε από ηθοποιό - σωσία του Νταλί, ο οποίος μιμήθηκε τις κινήσεις του, συνδυάστηκε έτσι ώστε να «εκπαιδεύσει» ένα αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στις εκφράσεις του προσώπου του καλλιτέχνη αλλά και τα χαρακτηριστικά του.


Αν και οι περισσότερες λέξεις ή φράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από την τεχνολογία αυτή έχουν «αντιγραφεί» από πραγματικές ατάκες και φράσεις που είχε πει ο ίδιος ο Νταλί κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι νέες – ψηφιακές – αναπαραστάσεις θα σχολιάσουν από πρόσφατα νέα μέχρι αποτελέσματα σκορ από αθλητικές ομάδες. Και αυτό είναι που κάνει την εντυπωσιακή διαφορά. 

 

 

 

Ο Δρ. Χανκ Χάιν, διευθυντής του Μουσείου, είπε ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ εμπνεύστηκε από την αίσθηση της «εσωτερικής σημασίας» του ίδιου του Νταλί. «Νομίζω πως τους σπόρους του συγκεκριμένου έργου τους είχε βάλει ήδη ο ίδιος ο καλλιτέχνης, σαν να είχε αφήσει ήδη οδηγίες».

 

Το Μουσείο έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με την ίδια εταιρία με την οποία εκπόνησαν πρότζεκτ εξίσου εντυπωσιακά όπως τα «Όνειρα του Νταλί» το 2016, που ήταν μία εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας (Viirtual Reality) πάνω στα έργα του.


Τέτοιες παραγωγές και πρωτοβουλίες που έχουν πιο πειραματικό χαρακτήρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχει διεξάγει το ίδιο το μουσείο, δείχνουν μία «δίψα» των επισκεπτών για ακόμα περισσότερες ψηφιακές εμπειρίες αλληλεπίδρασης.


«Οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύπτουν ακόμα μεγαλύτερη χαρά γνωρίζοντας το πνεύμα του Νταλί».