Εδώ και μια εβδομάδα, πολλά μμε μεταδίδουν πως αρχαιολόγοι εντόπισαν την τοποθεσία όπου κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια, ο τάφος του Μάρκου Αντώνιου και της αιγύπτιας βασίλισσας Κλεοπάτρας.

 

Ακόμη και δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες μετέδωσαν σχεδόν αυτολεξεί πως «Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πού να σκάψουν και ελπίζουν να αποκαλύψουν τον τάφο σύντομα».

 

Το fake ρεπορτάζ που μάλλον μεταφράστηκε από βρετανικά ταμπλόιντς αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το σημείο που αναπαύονται ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα βρίσκεται στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια. Όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Ζάχι Χουάς: «Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε που πρέπει να σκάψουμε».

 

Η είδηση θα ήταν πραγματικά συναρπαστική, αν ήταν αληθινή...

 

Ο Ζάχι Χουάς, ο ίδιος ο αρχαιολόγος που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε στο Live Science ότι η είδηση είναι απόλυτα ψευδής.

 

«Είναι εντελώς ψευδείς πληροφορίες, δεν υπάρχει τίποτα για το τάφο», δήλωσε ο επιστήμονας στο Live Science. 

 

Πολλές από τις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διάλεξης στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Χουάς είπε ότι ο τάφος πρόκειται να βρεθεί. Σε αυτή τη διάλεξη, ο ίδιος εξηγεί στο Live Science, πως συζήτησε το ανασκαφικό έργο στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, το οποίο διεξάγεται με επικεφαλής την Καθλίν Μαρτίνεζ, μια αρχαιολόγο που πιστεύει ότι ο τάφος του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας θα μπορούσε να βρίσκεται στην περιοχή. Ενώ απλά αναφέρθηκε στην ιδέα της Μαρτίνεζ, δεν είπε ποτέ ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του τάφου.

 

Η ομάδα με επικεφαλής την Μαρτίνεζ εργάζεται στην Ταποσίρις Μάγκνα, για περίπου 10 χρόνια και έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις, όπως κατακόμβες και τάφους που χρονολογούνται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, αλλά ο αρχαιολόγος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα εύρημα που να σχετίζεται με τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr