Την πρωτότυπη ηχογράφηση του «Nothing Compares 2 U» από τον ίδιο τον Prince το 1984, έδωσαν στη δημοσιότητα οι διαχειριστές της περιουσίας του καλλιτέχνη, ενόψει της συμπλήρωσης δύο ετών από τον θάνατό του.

 

Το συγκεκριμένο κομμάτι το είχε γράψει ο Prince και το είχε δώσει στους The Family, για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους («The Family»). Ωστόσο, το τραγούδι έγινε επιτυχία από τη Sinead O'Connor το 1990.

 

Η ηχογράφηση του 1984 από τον Prince έγινε στο Flying Cloud Drive "Warehouse" στην περιοχή Eden Prairie της Μινεσότα. Δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με ανέκδοτο βίντεο από τις πρόβες του Prince με τη μπάντα του The Revolution.

 

 

 

Η ηχολήπτρια του Prince, Susan Rogers, ήταν παρούσα στην ηχογράφηση του 1984. Όπως δήλωσε στο BBC, ο καλλιτέχνης απολάμβανε «μία πραγματικά ευτυχισμένη περιόδο στη ζωή του», αφότου είχε ολοκληρώσει την εξαντλητική περιοδεία Purple Rain.

 

Μία ημέρα, ο Prince έφυγε από το στούντιο κρατώντας ένα σημειωματάριο και μετά από μία ώρα επέστρεψε με τους στίχους για το «Nothing Compares 2 U».

 

Η Rogers εκτίμησε ότι το τραγούδι γράφτηκε για την οικονόμο του Prince, Sandy Scipioni, η οποία είχε αναγκαστεί να φύγει ξαφνικά, επειδή ο πατέρας της πέθανε από καρδιακή προσβολή.


«Η Sandy ήταν ο άνθρωπος που φρόντιζε να έχει το αγαπημένο του αναψυκτικό, ότι το σπίτι ήταν καθαρό και υπήρχαν φρέσκα λουλούδια στο πιάνο...», εξήγησε η Rogers.

 

«Είχε φύγει και η διάθεσή του γινόταν όλο και πιο κακή. Ρωτούσε μόνο: "Πότε θα επιστρέψει η Sandy;" Αυτό μπορεί να ήταν η έμπνευση για το τραγούδι», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στους στίχους του τραγουδιού «It's been seven hours and fifteen days since u took your love away». 

 

Η Rogers είπε πως αν και το «Nothing Compares 2 U» ήταν «εξαιρετικό», ο Prince δεν ήθελε να το κυκλοφορήσει ο ίδιος - ίσως επειδή ήταν πολύ προσωπικό.

 

 

Τη χαμένη ηχογράφηση βρήκε ο Michael Howe, ο επίσημος αρχειοφύλακας για του Prince Estate. Όπως ανέφερε, εντόπισε το υλικό σε μία απογραφή που έκανε και μόλις συνειδητοποίησε τι είναι, το ψηφιοποίησε.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC