Φωτογραφία από τις διαδικασίες αποκατάστασης στην Ιταλία
Φωτογραφία από τις διαδικασίες αποκατάστασης στην Ιταλία

 

Οι αρχαίες προτομές που καταστράφηκαν από ισλαμικό κράτος στην Παλμύρα αποκαταστάθηκαν από τους Ιταλούς ειδικούς χρησιμοποιώντας σαρώσεις λέιζερ, 3D εκτυπωτή και ένα μείγμα από νάιλον και μαρμαρόσκονη.

 

Τα δύο ταφικά κομμάτια που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα, ταξίδεψαν πριν λίγες εβδομάδες στην Ιταλία, δέχτηκαν ειδική φροντίδα και σήμερα επαναπατρίστηκαν.

 

Το δόγμα των τζιχαντιστών αναφέρει ότι η ανθρώπινη μορφή δεν θα πρέπει να απεικονίζεται στην τέχνη και οι μαχητές κατέστρεψαν τα αριστουργήματα όταν κατέλαβαν την Παλμύρα πριν από περίπου ένα χρόνο.

 

Η μεταφορά των αρχαίων θησαυρών στο μουσείο της Δαμασκού
Η μεταφορά των αρχαίων θησαυρών στο μουσείο της Δαμασκού

 

 

 

 

 

Δύο αξιωματούχοι της Συρίας έφτασαν στη Ρώμη στις 26 Φεβρουαρίου για να λάβουν τις προτομές και να τις επιστρέψουν για φύλαξη στη Δαμασκό.

 

Οι ταφικές προτομές που απεικονίζουν μια γυναίκα και έναν άνδρα θεωρείται πως απεικονίζουν ευγενείς της περιοχής και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα έργα τέχνης που απομακρύνθηκαν από την αρχαία πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία σε μια προσπάθεια να διασωθούν από την ολική καταστροφή όταν το ΙΚ κατέλαβε την περιοχή το 2015.

 

Η μεταφορά των προτομών από τη Δαμασκό στην Ιταλία είχε κανονιστεί από τhν Frances Pinnock, μια αρχαιολόγο η οποία εργάζεται στην αρχαία συριακή περιοχή της Έμπλα για 40 χρόνια. «Η μόνη ελπίδα που έχουμε για την ανοικοδόμηση της Συρίας είναι μέσω του πολιτισμού της - αυτό έκανε και η Ιταλία  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η Pinnock.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr