Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO

Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO Facebook Twitter
Το 2011, τριάντα χρόνια μετά από εκείνη τη νύχτα, η υπόθεση ξανάνοιξε από τις αρμόδιες αρχές εξαιτίας «νέων πληροφοριών».
0

Οι τραγικές όσο και σκοτεινές συνθήκες του θανάτου της Νάταλι Γουντ, εξακολουθούν να «επισκιάζουν το έργο της ζωής της και την ουσία της προσωπικότητάς της», όπως λέει στο νέο ντοκιμαντέρ του HBO με τίτλο "Natalie Wood: What Remains Behind", η κόρη της πρόωρα χαμένης σταρ, Νατάσα Γκρέγκσον Βάγκνερ, που ήταν έντεκα χρονών όταν η μητέρα της βρέθηκε πνιγμένη στα ανοιχτά του νησιού Καταλίνα στη Νότια Καλιφόρνια. Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1981 και η Νάταλι Γουντ είχε κλείσει λίγους μήνες πριν τα 43 της χρόνια. Για κάποιο λόγο, αργά εκείνη την νύχτα, έπεσε στο παγωμένο νερό από το γιοτ στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύζυγό της Ρόμπερτ Βάγκνερ και τον ραγδαία ανερχόμενο τότε Κρίστοφερ Γουόκεν.

Η ταινία αποτελεί μια βουτιά στο πλούσιο αρχειακό υλικό που τέθηκε στη διάθεση των δημιουργών – υπό την επιμέλεια της Νατάσα Γκρέγκσον Βάγκνερ – και σε συνεντεύξεις με επιφανείς φίλους της μητέρας της όπως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Μία Φάροου, συνθέτοντας ένα πορτραίτο της χαρισματικής ηθοποιού που στα 15 της είχε κερδίσει ήδη την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο της στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» πλάι στον Τζέιμς Ντιν.

Ένα χρόνο αργότερα η διατύπωση του πιστοποιητικού θανάτου θα άλλαζε. Σύμφωνα με τη νέα επίσημη εκδοχή ο θάνατός της δεν προήλθε από «τυχαίο πνιγμό» αλλά από «πνιγμό σε συνδυασμό με άλλους απροσδιόριστους παράγοντες».

Λίγα χρόνια αργότερα, θα παντρευόταν τον Ρόμπερτ Βάγκνερ – εκείνη ήταν 19 και εκείνος 24 – με τον οποίον έγιναν ένα από τα χρυσά ζευγάρια του Χόλιγουντ, τροφοδοτώντας συγχρόνως με την ταραχώδη σχέση τους τις σελίδες των σκανδαλοθηρικών εντύπων. Χώρισαν το 1962, ξαναπαντρεύτηκαν όμως μια δεκαετία αργότερα, μετά το διαζύγιο της Νάταλι Γουντ από τον Ρίτσαρντ Γκέργκσον, πατέρα της Νατάσα.

Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO Facebook Twitter
Στα 15 της είχε κερδίσει ήδη την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο της στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» πλάι στον Τζέιμς Ντιν.

Παρά το πλούσιο υλικό όμως αυτής της λαμπερής ρετροσπεκτίβας και την επιθυμία των δημιουργών της ταινίας να επικεντρωθεί η αφήγηση στη ζωή και στην κληρονομιά που «άφησε πίσω της» η Νάταλι Γουντ, όπως δηλώνει ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, και όχι στις συνθήκες του θανάτου της, είναι δύσκολο να αγνοηθεί ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Ειδικά από τη στιγμή που όχι μόνο δεν κόπασε ποτέ το ενδιαφέρον για την εξιχνίαση αυτών των συνθηκών, αλλά κάθε τόσο αναζωπυρώνεται με νέες υπόνοιες περί εγκληματικής ενέργειας – είτε «εκ προμελέτης» είτε «εξ αμελείας».

Το 2011, τριάντα χρόνια μετά από εκείνη τη νύχτα, η υπόθεση ξανάνοιξε από τις αρμόδιες αρχές εξαιτίας «νέων πληροφοριών». Ένα χρόνο αργότερα η διατύπωση του πιστοποιητικού θανάτου θα άλλαζε. Σύμφωνα με τη νέα επίσημη εκδοχή ο θάνατός της δεν προήλθε από «τυχαίο πνιγμό» αλλά από «πνιγμό σε συνδυασμό με άλλους απροσδιόριστους παράγοντες».

Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO Facebook Twitter
Με τον Ρόμπερτ Βάγκνερ και τις κόρες τους Νατάσα και Κόρτνεϊ το 1978 στη Χαβάη.
Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO Facebook Twitter
Με την κόρη της Ναράσα Γκέργκσον Βάγκνερ που είναι παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Η αδελφή της Νάταλι, Λάνα Γουντ, η οποία έχει αποξενωθεί από την οικογένεια και δεν θεωρήθηκε αρκετά αξιόπιστη για να συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ, έχει κάνει πολλές φορές λόγω για «δολοφονία», καλώντας συγχρόνως τον Ρόμπερτ Βάγκνερ να «πει επιτέλους την αλήθεια μια για πάντα». Πριν από δύο χρόνια επίσης, ένα ολόκληρο επεισόδιο της δημοσιογραφικής εκπομπής "48 Hours" του δικτύου CBS ήταν αφιερωμένο στην υπόθεση, ανοίγοντας νέο κύκλο εικασιών και κατηγοριών.

«Δεν ήταν ανάμεσα στις προθέσεις μας να εξελιχθεί η ταινία σε ερευνητικού τύπου ρεπορτάζ για την τραγωδία», δηλώνει στον Guardian o σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Laurent Bouzereau. «Δεν επιθυμούμε να μάθουμε "τι συνέβη" επειδή ξέρουμε τι συνέβη». Τόσο η Νατάσα Γκρέγκσον Βάγκνερ όσο και ο πατριός της εμμένουν στην αρχικό πόρισμα του αρμόδιου ιατροδικαστή που είχε εξετάσει το πτώμα και είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για «τραγικό ατύχημα», με την προσθήκη ότι το θύμα είχε καταναλώσει προηγουμένως ποσότητα αλκοόλ, όχι όμως υπερβολική.

Η λαμπερή καριέρα και το σκοτεινό τέλος της Νάταλι Γουντ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO Facebook Twitter
Λίγο πριν το τραγικό και αναπάντεχο τέλος σε ηλικία 43 μόλις ετών.

Στα 90 του πλέον, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ και καλείται να δώσει για άλλη μια φορά την δική του εκδοχή των γεγονότων για μια περίοδο που το ζεύγος αντιμετώπιζε άλλη μια κρίση στη σχέση τους καθώς εκείνη επιχειρούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στη δουλειά, στο σταριλίκι και στη μητρότητα. Λέει ότι θυμάται έναν μεθυσμένο καυγά ανάμεσα στη Νάταλι και τον Κρίστοφερ Γουόκεν - συμπρωταγωνιστή της τότε στην ταινία "Brainstorm"- εκείνη τη νύχτα, τονίζει όμως ότι η φιλονικία τους δεν κλιμακώθηκε (αποκαλεί μάλιστα τον Γουόκεν «εξηγημένο και σωστό άτομο»). Λέει επίσης ότι κάποια στιγμή που επέστρεψε στην κουκέτα για να κοιμηθεί, εκείνη έλειπε.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Νατάσα εκφράζουν την πεποίθησή τους στην ίδια εκδοχή για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πνιγμού της Νάταλι Γουντ. Υποθέτουν ότι πήγε να κοιμηθεί αλλά, ευαίσθητη καθώς ήταν στους θορύβους, ενοχλήθηκε από τον ήχο που έκανε η φουσκωτή βάρκα καθώς χτυπούσε από τον αέρα στα πλαϊνά του σκάφους και σηκώθηκε να πάει να σφίξει τα σχοινιά της. Στην προσπάθειά της αυτή όμως, πιθανότατα γλίστρησε, χτύπησε κάπου το κεφάλι της, έχασε την ισορροπία της και βρέθηκε χωρίς αισθήσεις στα σκοτεινά νερά.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

TV Series / Circus of Books: Αυτή είναι η ιστορία του θρυλικού γκέι βιβλιοπωλείου στο L.A.

Το απολαυστικό ντοκιμαντέρ του Netflix ακολουθεί την παράλληλη ιστορία ενός ιστορικού γκέι βιβλιοπωλείου και πορνομάγαζου στην Καλιφόρνια, και των ιδιοκτητών του, ενός ανδρόγυνου συντηρητικών Εβραίων που ουδεμία σχέση είχαν με όσα πουλούσαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Nancy Olson και η 70ή επέτειος της «Λεωφόρου της Δύσης»

Οθόνες / Η Nancy Olson και η 70ή επέτειος της «Λεωφόρου της Δύσης»

Στα 91 της χρόνια, η μοναδική εν ζωή ηθοποιός από το αξέχαστο καστ της «Λεωφόρου της Δύσης» μοιράζεται σκέψεις και αναμνήσεις από το αριστούργημα που ακόμη τη στοιχειώνει, και που φέτος κλείνει 70 χρόνια από την πρώτη του προβολή.
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Δ. Πολιτάκης / Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Ήταν το ιδανικό έμβλημα της νέας ελευθεριότητας των ‘60s, το χρυσό κορίτσι με το αστραφτερό πρόσωπο και την προσμονή στο βλέμμα. Έφτασε όμως να εκπροσωπεί πολλά περισσότερα από αυτή την εικόνα στην μακρόχρονη καριέρα της, κυρίως όμως μια μόνιμη επιθυμία συναισθηματικής υπέρβασης.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Οθόνες / Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρι Λάιτον, όπου ο Χάρι Μέλινγκ συνάπτει μια BDSM σχέση με τον Σκάρσγκαρντ, ήδη από το τρέιλερ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Σουηδού πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με το «Chasing Dragons» ο Άκης Ζιάκκας ένωσε μονομιάς τις τρεις δρακολίμνες

Οθόνες / Ο Άκης Ζιάκας ενώνει σε μία διαδρομή τις τρεις Δρακόλιμνες

«Chasing Dragons»: 120 χιλιόμετρα, 8.000 μέτρα υψομετρική διαφορά σε μία μέρα. Μια ταινία που διαρκεί μία ώρα και καταγράφει αυτή τη συγκλονιστική διαδρομή που ξεπερνά τα όρια της αντοχής, σωματικής και ψυχολογικής.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Mπιλ Κίντερ στη LiFO: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Οθόνες / Mπιλ Κίντερ: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Ο συνεργάτης του Κόπολα και υπεύθυνος μοντάζ και post-production σε ταινίες όπως το «Wall-e» μάς μίλησε για το μοντάζ στο animation, για την Pixar και για τότε που ένα στούντιο πλήρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια τον Κόπολα για να μη γυρίσει μια ταινία. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ