John Maus: ένας lo-fi crooner

John Maus: ένας lo-fi crooner Facebook Twitter
0

Ο John Maus γεννήθηκε το 1980 στο Όστιν της Mινεσότα κι έμπλεξε με τα μουσικά πράγματα όταν γνωρίστηκε με τον Ariel Pink. Αφού δούλεψε για ένα διάστημα ως μέλος του γκρουπ του Pink, Haunted Graffitti, κυκλοφόρησε το 2006 το πρώ- το του άλμπουμ, «Songs». Ήταν, όμως, η ωμή, πρωτόλεια synth pop του «Love is real» που ακολούθησε το 2007, η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό. Η φετινή επιστροφή του με το «We must become the pitiless censors of ourselves» τον καθιστά έναν μικρό, ανεξάρτητο σταρ.

Η μουσική του Maus είναι ουσιαστικά το υλικό στο οποίο βασίστηκε ο Simon Reynolds για το βιβλίο του Retromania: η αποθέωση του drum machine, ‘80s συνθε- σάιζερ αλά Harold Faltermeyer, φωνητικά βουτηγμένα στο reverb, ένας Phil Oakey που τραγουδά απ’ τα έγκατα της γης. Δεν είναι, όμως, θέμα αναβίωσης ή νοσταλγίας. Ούτε χρειάζεται να έχεις ζήσει τα ‘80s για να σε αγγίξει αυτή η μουσική. Στις συνεντεύξεις του μιλάει για την ανα- ζήτηση «μιας άλλης γλώσσας», για έναν κώδικα που θα μιλάει για τη μουσική τού σήμερα μ’ έναν άλλο τρόπο. Και παρά τον φτηνό, lo-fi χαρακτήρα της μουσικής του, ο Maus τραγουδάει κάθε κομμάτι σαν εκδήλωση πολιτικού μανιφέστου. Άλλωστε, στο άλμπουμ περιέχεται μια απ’ τις πιο αναπάντεχες ποπ αναφορές των τελευταίων ετών, το «Cop Killer» των Bodycount («ο πιο σημαντικός στίχος της σύγχρονης μουσικής», όπως δηλώνει ο ίδιος). Δεν το φανταζόταν με τίποτα ο Ice-T, όταν έγραφε το κομμάτι, πως θα επηρέαζε τον Maus, ώστε να τραγουδάει ψυχρά κι αποστασιοποιημένα «Cop Killer / Let’s kill the cops tonight / Κill every cop in sight» - σκηνή βγαλμένη από ταινία του Mάικλ Μαν.

Στο «Streetlight», ένα απ’ τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει, τον ακούς να ψιθυρίζει «Don’t look down in the streetlight» σαν ένα παιδί χαμένο στους δρόμους της μεγάλης πόλης. Στο «Quantum Lea» η φωνή του θυμίζει (ηθελημένα) περισσότερο από ποτέ Ίαν Κέρτις. Τα συνθεσάιζερ ακούγονται σαν εκκλησιαστικό όργανο (ο ίδιος έπαιζε κιθάρα στην εκκλησία της γειτονιάς του) κι ο τρόπος που το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο θυμίζει παλιές γραμμένες κασέτες. «Pussy is not a matter of time», λέει στο «Matter οf Fact», ενώ το «Head for the country» είναι το πιο ποπ κομμάτι του άλμπουμ (σχεδόν new wave), με τις καμπάνες του «Time» των Culture Club παρούσες. Το «We must become» είναι ένα «νυχτερινό» άλμπουμ, ατμοσφαιρικό και πολυδιάστατο. Μπορείς να φανταστείς τον ήχο του να ξεπετάγεται απ’ το γκαράζ του κολλημένου με τα ‘80s γείτονα. Ανοίγοντας, όμως, την πόρτα, θ’ αντι- κρίσεις έναν ψηλό, ξανθό άνδρα, με το μικρόφωνο στο χέρι, να χτυπιέται ιδρωμένος μόνος του, τραγουδώντας για το δικό του ακροατήριο. Όπως ακριβώς κάνει σε κάθε λάιβ του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ