Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
0

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ BENGA. Φεύγοντας νωρίς το πρωί απ' το Bios (όπου γινόταν χαμός από πιτσιρίκια), αναρωτιόμασταν πού βρέθηκε ξαφνικά όλο αυτό το νεαρό πλήθος (μέσος όρος ηλικίας 20, μπορεί και πιο μικρός) για ονόματα όπως ο Shackleton και ο Mala - κυρίως όμως για τον Benga και τον Skream! Την ώρα που έπαιζαν, το πλήθος μετατράπηκε σε τσουνάμι και οι ταλαιπωρημένοι παλαίμαχοι φύγαμε να γλιτώσουμε απ' τις κλoτσιές και το μπουνίδι! Μπορεί να μην έπαιξε κανείς τα αναμενόμενα (ο Shackleton έκανε ένα καταπληκτικό live, αλλά έπαιζε κυρίως τέκνο), η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν η αλλαγή της σύνθεσης του κόσμου: εκτός από καμιά δεκαπενταριά άτομα που παρακολουθούν σταθερά το είδος (ποιο είδος; δεν μιλάμε πια για dubstep), όλοι χθες ήταν νέες φάτσες που χόρευαν και γούσταραν, ακόμα κι αν το έκαναν λες και ήταν σε σχολική εκδρομή (αγκαλιασμένοι σε κλειστό κύκλο, όπως ακριβώς οι Άγγλοι σε happy hour). Η νέα γενιά (του Benga;) άρχισε επιτέλους να χορεύει, κι ας το κάνει και λίγο άγαρμπα, διότι, ως γνωστόν, η φτώχια θέλει καλοπέραση.

MAPA MILLE-FEUILLE. Καθοδόν για τον περιβόητο κορμό-μιλφέιγ της Νέας Σμύρνης, ακούμε το νέο άλμπουμ των Cocorosie και σχολιάζουμε ένα βίντεο στο YouTube για το τηλεοπτικό sex symbol «της γενιάς του Benga» (έχει τίτλο «την έχω παίξει με την Ευγενία Μανωλίδου»). Ο δίσκος είναι αναπάντεχα καλός, ένα τραγούδι λέει «Τιμ και Τίνα ήταν τα ονόματα των γονιών μου, αρραβωνιάστηκαν μετά από φλογερό πάθος, ξελογιασμένοι από τα ψέματα των πεταλούδων...», κι εκεί που τις είχες ξεγράψει, οι αδερφές Casady επιστρέφουν με ένα άλμπουμ («Grey Oceans») που ακούγεται σαν τις καλές στιγμές της Bjork πριν τις μέρες του Medulla. Αντιθέτως, το μιλφέιγ, μάπα. «Τριάντα πέντε ευρώ για ένα τούβλο με ποιότητα συνοικιακού ζαχαροπλαστείου που ανακάλυψε το νέρωμα στην κρέμα και τιμή γαλλικού (με αστέρια Μισελέν όσα και τα φεγγάρια του Δία)». Ενώ παίζει για δεύτερη φορά το «Lemonade», υπολογίζουμε ότι το τούβλο μάς το χρέωσαν περίπου 70 λεπτά την μπουκιά.

PANTHER POWER. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το καινούργιο άλμπουμ της η Έρικα Μπαντού, η «νεοσόουλ ντίβα» και «θρησκεία» για το κοινό της hi tek σόουλ (ένας χαρακτηρισμός που την ακολουθεί από το ξεκίνημα της καριέρας της, τον οποίο αποποιήθηκε πέρσι σε μια συνέντευξή της στο «Peach»), ξεφορτώθηκε σταδιακά τα ρούχα της, ακολουθώντας ολόγυμνη στους δρόμους τους Ντάλας την ίδια διαδρομή που ακολούθησε η ανοιχτή Λίνκολν Κοντινένταλ του Τζον Κένεντι την ημέρα που τον δολοφόνησαν. Στο τέλος του αμφιλεγόμενου βίντεο για το Window Seat (το πρώτο single απ' το «New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)») δέχεται μια σφαίρα και καταλήγει «νεκρή» στο πεζοδρόμιο, ακριβώς στο σημείο που πυροβολήθηκε κι ο Κένεντι. Το βίντεο που έχει προκαλέσει ένα σωρό αντιδράσεις γυρίστηκε σε guerilla-style με ένα μονοπλάνο δύο λεπτών, χωρίς συνεργείο, χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς άδεια από τις Αρχές, σε ένα τουριστικό σημείο του Ντάλας που έχει πάντα πολύ κόσμο - μια πιο προκλητική εκδοχή του περσινού «Lessons Learned» των Matt and Kim, του ντουέτου που είχε συλληφθεί στη Μάντισον Σκουέαρ της Νέας Υόρκης κάνοντας στριπτίζ μπροστά στην κάμερα, ανάμεσα στους ανύποπτους περαστικούς. Η Έρικα, που γύρισε το βίντεο ανενόχλητη, μπορεί να μη γλίτωσε το πρόστιμο, αλλά κέρδισε τέτοιο promotion για το καινούργιο (εξαιρετικό έτσι κι αλλιώς) άλμπουμ της, που δεν θα της χάριζε ούτε η πιο ακριβή διαφημιστική καμπάνια.

HI-TEK SOUL ή SPACEY HOP; Κι ενώ η Έρικα και το άλμπουμ της είναι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η hi-tek νεο-σόουλ (ένα υβρίδιο νέων χιπ χοπ ρυθμών με τη σόουλ μελωδία των '70s και των '80s, που όπως και αν επιχειρήσεις να τη χαρακτηρίσεις πάντα πέφτεις έξω) περνάει την καλύτερη φάση της. Απίθανα νέα άλμπουμ, κυρίως ορχηστρικά, με έντονο το στοιχείο της μελωδίας, και μια «ψηφιακή» μελαγχολία που τα κάνει να ακούγονται εντελώς σημερινά, ακόμα και όταν κλέβουν ήχους και φωνές απ' το παρελθόν. Ο Alex B με το «Moments», ο Take με το «Only Mountain», ο Dimlite με το «Prismic Topics» κυκλοφορούν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της φετινής άνοιξης, με στοιχεία δανεισμένα από το dubstep και το χιπ χοπ και φτιάχνουν τον urban ήχο της νέας γενιάς - που δεν έχει καμιά ενοχή για τις επιρροές της και αυτά που ακούει (κυριολεκτικά τα πάντα). Αυτή που αξίζει όμως ιδιαίτερη προσοχή είναι η «αστρική» ρυθμική μπρουκλινέζικη σόουλ (;) της Vanese Smith, η οποία ως Pursuit Grooves κυκλοφόρησε μόλις το «Fox Trot Mannerisms», έναν δίσκο που περιέχει συμπυκνωμένα όλα όσα ξεχώρισαν στη χορευτική μουσική τα τελευταία τρία χρόνια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είχε περάσει πέρσι απ' την Αθήνα καλεσμένη των Black Athena, αλλά τότε λίγοι την ήξεραν. Κι ακόμα πιο λίγοι πήγαν να τη δουν. Σε δυο μήνες όλοι θα μιλάνε γι' αυτή.

T.A.M.I. SHOW. Από τότε που μαγνητοσκοπήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 και μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις αμερικάνικες αίθουσες, το συγκεκριμένο σόου (εξαφανισμένο για τέσσερις δεκαετίες - τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί το YouTube), πήρε θρυλικές διαστάσεις, με το παρασκήνιο και τις φήμες που το ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια να το κάνουν ένα από τα πιο περιζήτητα και πολυσυζητημένα στην ιστορία της ποπ μουσικής. Μετά από αμέτρητα bootleg, παράνομες βιντεοκασέτες και πετσοκομμένες εκδόσεις, επιτέλους κυκλοφόρησε επίσημα σε DVD την προηγούμενη εβδομάδα, με επεξεργασμένη εικόνα και ήχο, ακριβώς όπως η πρώτη προβολή, με όλες τις συμμετοχές και από τα 12 ονόματα-σταρ της εποχής που για διάφορους λόγους είχαν ζητήσει να κοπούν απ' την ταινία. Αυτό που είχε κατορθώσει το συγκεκριμένο σόου ήταν κάτι πρωτοφανές: να συνυπάρξουν στο ίδιο στούντιο μαύροι και λευκοί, τόσο πάνω στη σκηνή, όσο και στο κοινό των τριών χιλιάδων αλαφιασμένων πιτσιρικάδων που ουρλιάζουν ασταμάτητα, αστέρια της Motown (Marvin Gaye, Supremes, Smokey Robinson and The Miracles), χαρούμενα surf εφηβικά είδωλα (Beach Boys, Jan and Dean), ο Jack Berry, οι garage The Barbarians, η Lesley Gore, το κύμα της βρετανικής εισβολής που ακολούθησε τους Beatles (Gerry and The Pacemakers, Billy J. Kramer and the Dakotas). Αυτό που κάνει το σόου όμως ιστορικό είναι η κόντρα των Rolling Stones (που μόλις είχαν αρχίσει να σαρώνουν στην Αμερική) με τον James Brown, ο οποίος εξαγριώθηκε επειδή εμφανίστηκαν τελευταίοι, κάνοντας μια συγκλονιστική 18λεπτη εμφάνιση, προκαλώντας υστερία στο κοινό. Κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση με σχολιασμό του σκηνοθέτη Steve Binder.

TEN FOR MY I-POD: cocorosie-grey oceans, free the robots-ctrl alt delete, javelin-no mas, sillyboy-played, ariel pink's haunted graffiti-before today, actress-paint, straw and bubbles, flying lotus-cosmogramma, take-only mountain, alex b-moments, pursuit grooves-foxtrot mannerisms

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ