Γατούλα. Του Στέφανου Ξενάκη

Γατούλα. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Θα 'δινα όλα τα λεφτά του κόσμου να γύρναγε πίσω η γατούλα μου για λίγο. Και όλοι οι άνθρωποι που έχω χάσει όλα αυτά τα χρόνια.
0

Από μικρός μεγάλωσα με γατούλες. Και τα σκυλιά τα αγαπώ, αλλά με τις γατούλες έχω κάτι. Έχω παρατηρήσει ότι γάτες και σκύλοι είναι κάτι σαν Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Είσαι ή με τον ένα ή με τον άλλον.

Χρόνια πια δεν έχω γάτες σπίτι μου. Έχω όμως μπόλικη γατοτροφή στο αμάξι και όπου βρίσκω, τις ταΐζω. Το κάνω και με τα πουλιά και με τα ψάρια. Όταν βγαίνω, πάντα μαζεύω το ψωμί που περισσεύει. Το ψωμί δεν πρέπει να πετιέται.

Κάτω από το σπίτι στη Βουλιαγμένη έχω την αγαπημένη μου γατούλα. Πορτοκαλοτρίχης χνουδωτός, καλοταϊσμένος, χαδιάρης. Πάντα τρίβεται. «Μαλάκα» τον φωνάζω και κάθε φορά που ακούν τα κορίτσια το όνομά του σκάνε στα γέλια. Κάθε φορά που ακούει το αμάξι μου να παρκάρει, λες και αναγνωρίζει τον ήχο της μηχανής ο Μαλάκας κι έρχεται. Για φαγητό, αλλά πιο πολύ για χάδια. Συχνά φέρνει μαζί του και μια φίλη του, νομίζω την πιο όμορφη γατούλα του κόσμου. Θηλυκό, όνομα και πράμα. Θα μπορούσε να 'ναι η Λαίδη από τις «Αριστόγατες». Σταρ του σινεμά. Λεπτά χαρακτηριστικά, όμορφα χρώματα, σκέρτσο και τσαχπινιά. Αυτή, πιο απόμακρη από τον φίλο μου.

Θύμωσα με όλους αυτούς που κουβαλήθηκαν Καθαρά Δευτέρα στη Βουλιαγμένη. Αν κάθονταν σπίτι τους, μπορεί η γατούλα μου να ζούσε.

Μένω σε κεντρικό δρόμο στη Βουλιαγμένη και ανησυχώ για τα αυτοκίνητα και τις γατούλες. Αλλά αυτά με έχουν πείσει ότι δεν κινδυνεύουν. Λες κι έχουν κάνει μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Κάθε φορά που επιστρέφω, λες και με μυρίζουν, έρχονται για φαγητό. Χαίρομαι πολύ που τις βλέπω, γιατί πλέον είναι οικογένειά μου. Είναι το παρεάκι μου. Με έχουν δει και στα καλύτερα και στα χειρότερά μου.

Τις προάλλες, Καθαρά Δευτέρα, είχε πολύ κόσμο η Βουλιαγμένη. Είχα πάει για τρέξιμο και κολύμπι. Γύριζα σπίτι. Και τότε το είδα. Στη μέση του δρόμου. Ένα άψυχο κορμάκι. Μια γατούλα χτυπημένη. Αυτό που λες ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Παρκάρισα με την ελπίδα ότι δεν θα ήταν η γατούλα μου. Πλησίασα βήμα-βήμα όσο πιο αργά μπορούσα λες για να μη φτάσω ποτέ. Ήταν η Λαίδη. Άψυχη στη μέση της ασφάλτου. Για λίγα δευτερόλεπτα έχασα τα λογικά μου. Μόλις συνήλθα λίγο, πήγα να την πιάσω με την ελάχιστη ελπίδα ότι μπορεί και να ζούσε.

Είχε αίμα στο κεφάλι και στην άσφαλτο. Τη σήκωσα. Ήταν ακόμα ζεστή. Το κορμί της όμως εντελώς άψυχο, άνευρο. Τα μάτια της ήταν κόκκινα, μέσα στο αίμα. Πήγα το νεκρό κορμάκι της παραπέρα.

Ανέβηκα σπίτι άψυχος κι εγώ.


Δεν ήθελα τη ζωή μου.


Ήθελα μόνο τη γατούλα μου.


Θύμωσα με όλους αυτούς που κουβαλήθηκαν Καθαρά Δευτέρα στη Βουλιαγμένη.


Αν κάθονταν σπίτι τους, μπορεί η γατούλα μου να ζούσε.


Με έπιασε ένα μεγάλο ΓΑΜΩΤΟ για τη γατούλα μου και την κάθε γατούλα.

Πού διάολο να πήγε η θηλυκότητά της και το σκέρτσο της απ' τη μια στιγμή στην άλλη; Η ομορφιά και η χάρη της; Το τόσο εκφραστικό της κοίταγμα; Το απόμακρο του χαρακτήρα της; Όλες οι πινελιές της προσωπικότητάς της;


Τι διάολο γίνεται μετά; Μετά από εκείνη τη λεπτή και τόσο εύθραυστη κλωστή που μας ενώνει και μας χωρίζει από αυτό το γαμημένο το Μετά;

Θα 'δινα όλα τα λεφτά του κόσμου να γύρναγε πίσω η γατούλα μου για λίγο. Και όλοι οι άνθρωποι που έχω χάσει όλα αυτά τα χρόνια.

Έφερα στη σκέψη μου για λίγο τον Μαλάκα. Που έχασε το ταίρι του. Που ποτέ δεν θα καταλάβω πώς νιώθει και πόσο θα του λείψει. Που θα πονέσει κι εγώ ποτέ δεν θα μάθω πόσο.

Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας γατούλα.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ