Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Μια θαυμάσια ιδέα γεννήθηκε και υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά από την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδας», διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μίας από τις πλέον αξιόλογες του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου που ορίζει την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα του εορτασμού της και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όπως και κάθε άλλη παρόμοια εορταστική ημέρα αμπελοοινικής ποικιλίας. Το Ξινόμαυρο, άλλωστε, αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΝΑΟΥΣΑ ALTA, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Τρίλοφο Νάουσας / ΡΑΨΑΝΗ ΝΤΟΥΓΚΟΥ, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη Λάρισας / ΝΑΟΥΣΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Νάουσα / ΡΑΨΑΝΗ ΛΙΑΠΗ, Κωνσταντίνος Λιάπης, Ραψάνη Λάρισας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Παράλληλα, την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε χαρμάνια τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί κλώνοι Ξινόμαυρου, με αποτέλεσμα (εκτός από το μικροκλίμα κάθε περιοχής) να δίνουν ελαφρώς διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι φυτεύσεις του καλού οινολόγου δρος Γιάννη Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης είναι κλώνος Χ3, που δίνει περισσότερο φρούτο.

Ως μια πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζουν, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), αφρώδεις, φρέσκους, παλαιωμένους, μέχρι και αποστάγματα. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ανάμεσα στις πολυάριθμες ετικέτες που μπορείτε να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια, σας προτείνουμε κάποιες με εντελώς διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα. Δοκιμάστε, για να ανακαλύψετε το στυλ που σας ταιριάζει.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE Rosé, Oenos Nature, Τρίλοφο Νάουσας / ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, Οινοποιείο Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς / ΕΥΩΔΕΑΣ, Κτήμα Κελεσίδη, Γιαννακοχώρι Νάουσας / ΑΣΠΡΟ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ, Κτήμα Χρυσοχόου, Στράντζα Νάουσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Rosé demi-sec, Ε.Α.Σ. Αμύνταιου, Αμύνταιο Φλώρινας / ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Rosé, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης / ΚΑΡΑΝΙΚΑ BRUT, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο Φλώρινας / ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο Φλώρινας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια