Βίοι Παράλληλοι

Βίοι Παράλληλοι Facebook Twitter
0

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στην ελληνική δισκογραφία με το ντεμπούτο τους ως Στέρεο Νόβα (το Στέρεο Νόβα θεωρείται από πολλούς ως το σημαντικότερο άλμπουμ στην ιστορία της εγχώριας electronica και ως σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά μουσικών), είχαν δείξει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα γίνονταν αυτό ακριβώς που είναι σήμερα: δύο σπουδαίοι μουσικοί, που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική που «εκπροσωπούν», και «επιδραστικοί» με έναν τρόπο που δύσκολα θα επαναληφθεί. Τα νέα άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, απλώς αποδεικνύουν πόσο μακριά έχει φτάσει αυτό το μουσικό ταξίδι, που τους βρίσκει πια ενήλικες, άντρες, κατασταλαγμένους, με δίσκους ορχηστρικούς που αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία του εαυτού τους από κάθε άλλη φορά. Δύο άλμπουμ που απαιτούν προσεκτικές και συνεχείς ακροάσεις για να τα τοποθετήσεις στη θέση που τους αξίζει.

Δεν ξέρω γιατί ονόμασε το νέο άλμπουμ του Απαγορευμένη Ποίηση (Forbidden Poetry) ο Μιχάλης Δέλτα, είναι προφανώς αυτό το απαγορευμένο που κάνει κάθε τι πιο γοητευτικό, που σε προτρέπει να εξερευνήσεις κάτι καινούργιο και άγνωστο. Αυτή ακριβώς την αίσθηση σου δημιουργεί η ακρόαση του Forbidden Poetry –του πιο ολοκληρωμένου έργου του μέχρι σήμερα–, ενός δίσκου μελαγχολικού, κάποιες στιγμές συγκινητικού, χωρίς τα δυνατά beat που προτιμούσε στις προηγούμενες δουλειές του, με τη μελωδία να πρωταγωνιστεί, με το πιάνο και το τσέλο να κάνουν πιο έντονη τη συναισθηματική φόρτιση που σου μεταδίδουν τα κομμάτια, η οποία ξεκινάει με την πρώτη κιόλας νότα του Einstein’s Dream. Το Forbidden Poetry ήταν μία ανάγκη που έγινε μουσική, η ανάγκη να εκτεθεί περισσότερο από ποτέ, κι αυτό είναι φανερό στα κομμάτια του που βασίζονται αποκλειστικά στις μελωδίες, χωρίς τους εντυπωσιασμούς του ρυθμού, για ακροάσεις μοναχικές και όχι σε κάποιο club που θα μπορούσαν –ή επιβαλλόταν– να ακουστούν οι προηγούμενες δουλειές του.

«Μου λείπει ο ρομαντισμός και ο λυρισμός από την καθημερινότητα» λέει ο Μιχάλης. «Δεν μπορώ να ακολουθώ τα trends ενός lifestyle που με θέλει cool και απομακρυσμένο από τη συγκίνηση, ακόμα κι αν αυτή μερικές φορές μοιάζει αφελέστατη. Μέχρι και η techno σήμερα έχει γίνει τρομερά εγκεφαλική και αποστασιοποιημένη, σαν να μη θέλει πια να βουτήξει στα βαθιά, σαν να κουράστηκε από τη δραματικότητα που τη χαρακτήριζε στο παρελθόν. Δε λέω, ζούμε σε μια εποχή σιωπής· ή, αλλιώς, κάποιος πάτησε το pause στη σκέψη τού «τι ακριβώς υπάρχει πίσω από όλα εκείνα που θέλουν να με κάνουν ευτυχισμένο;». η φωνή της καθημερινότητας είναι ισχνή, και το πρόσωπό της επιλέγει να βαφτεί με το πιο κακόγουστο μακιγιάζ. Απαγορεύεται να κλάψεις στο σινεμά με μια ταινία, τι θα πουν οι γύρω σου; Αυτό άλλωστε είναι κι εμένα το δικό μου μεγάλο πρόβλημα, να μη μου ξεφύγει και φανεί στους άλλους το πόσο… τρωτός είμαι. Με πονάει η ποιητική μου φύση, με κάνει να αισθάνομαι μοναξιά κι ευθύνη. Θέλω πλέον να εκτεθώ…»
Είναι επίσης η πρώτη φορά που ανακαλύπτω σε τέτοιο βαθμό ενσωματωμένους ελληνικούς ήχους στη μουσική του. Το πιάνο του Χατζιδάκι στο Real Life, έναν παραπονιάρικο σκοπό, στο Path Finding -που μοιάζει ανατολίτικος αλλά θα μπορούσε να είναι και κάποιο δημοτικό-, η υποψία νεοαστικού βαλς στο Τhe Light Of The Day υπάρχουν δίπλα στο πιάνο του Satie και τις μελωδίες του Max Richter, σε έναν από τους πιο μοντέρνους δίσκους που έχουν εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Αυτή είναι η καλύτερη δουλειά του μέχρι σήμερα. Και σίγουρα η πιο αγαπημένη μου.

Το ρίσκο του Κωνσταντίνου Βήτα όταν ανέλαβε να γράψει τη μουσική για μια παράσταση η οποία δεν ήταν απλώς αναμενόμενη, αλλά το στοίχημα του Δ. Παπαϊωάννου με το μεγάλο κοινό –ανθρώπους δηλαδή που δεν είχαν μέχρι τώρα επαφή με την τέχνη του– ήταν μεγάλο. Κι αυτό γιατί, πέρα από την επιτυχία ή μη της παράστασης, η μουσική του είναι αυτή που εν τέλει θα μείνει τα επόμενα χρόνια για να τη θυμίζει. Ο Κωνσταντίνος Βήτα έχει αποδείξει πόσο μεγάλος δημιουργός είναι, δεν χρειαζόταν το «2» για να το διαπιστώσουν όσοι τον γνωρίζουν, αυτή όμως είναι η ευκαιρία του να περάσει και στο ευρύ κοινό και να έρθουν πολύ περισσότεροι σε επαφή με τη μουσική του. Και το «2» –καλώς ή κακώς– είναι ένα από τα έργα του που από ’δώ και στο εξής θα τον χαρακτηρίζουν. Ευτυχώς, το «2» είναι ένας εξαιρετικός δίσκος. Δεν είναι απλώς η μουσική που συνοδεύει την παράσταση, αλλά ένα έργο που μπορεί να σταθεί από μόνο του, αυτοτελές και ολοκληρωμένο. Ένα λιτό, ηλεκτρονικό κομψοτέχνημα που δεν έχει την ανάγκη της εικόνας για να λειτουργήσει. Το ηλεκτρονικό υπόβαθρο που δημιουργούν τα συνθεσάιζερ, οι ψηφιακοί ήχοι και ο μοναχικός ήχος της κιθάρας που προσθέτει μια οδυνηρή μελαγχολία μπορούν να «διηγηθούν» περισσότερα απ’ όσα θα σου έλεγαν οι λέξεις. Είναι η πρώτη φορά που η μουσική που έγραψε για να συνοδεύσει εικόνες μπορεί να θεωρηθεί ως μία ολοκληρωμένη δουλειά, βαθιά συναισθηματική, ήρεμη και κατασταλαγμένη, χωρίς τις ψυχρές φόρμες της electronica· μινιμαλιστική, βασισμένη σε απλές συνθέσεις, χωρίς τίποτα το περιττό. Μουσική που δεν μπορείς να την εκλάβεις ως απλή επένδυση, αλλά ως μία από τις πιο όμορφες δουλειές του Κωνσταντίνου Βήτα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ