Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας

Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας Facebook Twitter
Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε.
0

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό bartender; Η ικανότητα του να παρηγορεί τους θαμώνες του μαγαζιού μετά από έναν χωρισμό, να υπομένει τους δύσκολους πελάτες και φυσικά η γνώση και η ικανότητα του να αναμειγνύει ένα σωρό ποτά και να το κάνει γρήγορα.

Πριν από χρόνια, όταν στο Ινστιτούτο Γκάλοπ μελετούσαν τις επιδόσεις των bartenders, ανακάλυψαν κάτι το απροσδόκητο. Οι καλύτεροι bartenders θυμούνταν πολλά πράγματα με λεπτομέρειες. Και δεν θυμούνταν μόνο τους τακτικούς πελάτες αλλά και τις παραγγελίες τους.


Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εάν οι bartenders είχαν όντως τόσο καλή μνήμη, συνεργάστηκαν με την Allied Breweries στην δημιουργία του One Hundred Club, προσφέροντας μετρητά και αναγνώριση σε κάθε bartender που θα μπορούσε να απομνημονεύσει 100 ονόματα ανθρώπων και τις αντίστοιχες παραγγελίες τους.

Το μεγαλύτερο μπόνους θα δινόταν στους bartenders που θα έβρισκαν 500 ονόματα ανθρώπων και τις παραγγελίες τους, ωστόσο, οι διοργανωτές δεν ήταν σίγουροι για το αν θα μπορούσε όντως κάποιος να το καταφέρει.

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.

Κι όμως, μερικά χρόνια αργότερα, ένας Βρετανός μπάρμαν, ο Janice, έσπασε το ρεκόρ μια και κατάφερε να θυμηθεί τα ονόματα και τα ποτά 3.000 πελατών!


Αν και αυτό το είδος μνήμης ακούγεται σαν ένα έμφυτο ταλέντο που μπορεί να έχει κανείς, ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί.

Πάρτε για παράδειγμα τον δημοσιογράφο Joshua Foer, ο οποίος έκανε επί έναν χρόνο ειδικές ασκήσεις, και τελικά κέρδισε το «Πρωτάθλημα Μνήμης» των ΗΠΑ (USA Memory Championship).


«Ο καθένας μας μπορεί να έχει πολύ καλή μνήμη πάνω σε κάτι» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε».


Αφήστε λοιπόν στην άκρη την μέθοδο της παπαγαλίας που μάθατε στο σχολείο και ξεκινήστε με τα τρία παρακάτω βήματα.


1.

Πείτε αντίο στο ολονύκτιο διάβασμα

Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, μαθητές κλήθηκαν να ακούσουν κάποιες ιστορίες και έπειτα, μια ώρα αργότερα, τους ζητήθηκε να αναφέρουν όσα στοιχεία από τις ιστορίες θυμόντουσαν.

Η ανάκλησή τους αυξήθηκε κατά 10 έως 30 τοις εκατό ενώ τους είχε ζητηθεί λίγα λεπτά μετά την ακρόαση να καθίσουν και να μην κάνουν τίποτα σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.

Το μυαλό μας χρειάζεται ξεκούραση και χώρο για να εδραιώσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες μνήμης.

Όταν το ίδιο πείραμα έγινε με ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους νευρολογικούς τραυματισμούς, η ανάκληση της μνήμης τους βελτιώθηκε στο 79% από 7%.


2.

Μην ασχολείστε με την επανάληψη ή την υπογράμμιση των κειμένων

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τέτοιου είδους τρόποι δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αντί αυτού, δοκιμάστε κάτι που δουλεύει: κουιζάρετε και δοκιμάστε τον εαυτό σας.

Στοιχεία έχουν δείξει ότι κάνοντας τεστ στον εαυτό μας, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Όταν ανακτάμε την γνώση από το μυαλό μας ξανά και ξανά, ξέρουμε πού να τη βρούμε την επόμενη φορά και έτσι γρήγορα ανακαλύπτουμε τα κενά στην μνήμη μας.


3.

Μιλήστε σε κάποιον

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, οι άνθρωποι έμαθαν για τα ηχητικά κύματα και το φαινόμενο Doppler. (Το φαινόμενο που προκαλεί τον ήχο της σειρήνας ενός περιπολικού να είναι δυνατός όταν μας πλησιάζει και να χαμηλώνει καθώς μας προσπερνάει).

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία να διδάξουν ένα μάθημα σε ένα άλλο πρόσωπο με ή χωρίς σημειώσεις. Μια βδομάδα αργότερα, επέστρεψαν και έκαναν ένα τεστ για το ίδιο μάθημα που δίδαξαν.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που δίδαξαν το μάθημα χωρίς σημειώσεις, τα είχαν πάει καλύτερα.


Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.


Τώρα πηγαίνετε να καθίσετε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για 10 λεπτά, φροντίζοντας να μην κοιμηθείτε, δοκιμάστε τον εαυτό σας στα βασικά σημεία αυτού του άρθρου και έπειτα πείτε σε κάποιον άλλον τι μάθατε.

Με στοιχεία από τους New York Times 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ