Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου

Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter
0
Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Artisanal είναι ιστορικό και ενέπνευσε το διακοσμητικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης να του χαρίσουν έναν αέρα γαλλικού σπιτιού εξοχής.

Τα πρώτα βήματα που έκανε τον περασμένο χειμώνα το νέο εστιατόριο του Φώτη Σεργουλόπουλου, το Artisanal στην Κηφισιά, έδειχναν διστακτικότητα και αβεβαιότητα, καθώς ήταν εμφανές ότι η κουζίνα μάλλον αδικούσε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να στηθεί ένα πραγματικά πανέμορφο μαγαζί. Τα προβλήματα αυτά φαίνεται ότι διαγνώστηκαν εγκαίρως και το Artisanal μπήκε στον σωστό δρόμο, με νέο επικεφαλής στην κουζίνα του τον έμπειρο και δημιουργικό σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος, μετά τις σπουδές του, πέρασε από διάφορες γνωστές κουζίνες εστιατορίων, φθάνοντας μέχρι και το διάσημο Noma στην Κοπεγχάγη. Ο Δημητριάδης αγαπά τη χρήση των μυρωδικών στην κουζίνα του και η τεχνική του μπορεί να απογειώσει και το πιο απλό πιάτο.

Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter

Από τον καθόλου φλύαρο κατάλογο επιλέξαμε παντζάρια με κατσικίσιο τυρί, mâche και βινεγκρέτ καρύδι (€10). Το παντζάρι είναι λεπτοκομμένο σε ροδέλες και γεμίζεται με κατσικίσιο τυρί επάνω σε mâche, που είναι η βαλεριάνα, και τρυφερά παντζαρόφυλλα με καβουρντισμένο καρύδι – δροσιστική και γευστική σαλάτα. Μου άρεσαν τα μυρωδάτα ρολάκια κολοκυθιού φτιαγμένα από φύλλο αραχνοΰφαντο με γέμιση άνηθο, φέτα και μαγιονέζα φάβας (€8), μια αέρινη και μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού κολοκυθοκεφτέ. Το λεπτοκομμένο ροσμπίφ μεταμορφώνεται σε γκουρμέ πιάτο, ενισχυμένο με βολβό τοπιναμπούρ, φύλλα ρόκας, ρίγανη, πρωτόλαδο (ωραία λεπτομέρεια) και πεκορίνο τρουφάτο (€19). Από τα κυρίως, τιμήσαμε το καλοφτιαγμένο κουσκουσάκι, μαγειρεμένο με μελάνι σουπιάς, με μικρά τηγανητά καλαμαράκια να φιγουράρουν μαζί με μάραθο και μπαλίτσες από πάστα πιπεριάς Φλωρίνης που χάριζαν ωραίο χρώμα στο πιάτο αλλά και ένταση στη γεύση (€15). Ο σεφ καταφέρνει να παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα. Βάζει τη μαγειρική σφραγίδα του στο φιλέτο σολομού, που το συνδυάζει με «ριζότο φινόκιο» και τηγανητό λεμόνι (€18). Ο σολομός είναι ζουμερός και η ευωδιαστή γεύση από το «ριζότο φινόκιο» ανεβάζει έξυπνα τη γευστική ένταση. Εξαιρετικό πιάτο. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε: Valrhona Chocolat (€10) που είναι μους σοκολάτας γάλακτος με biscuit bitter σοκολάτας, αλμυρή καραμέλα σοκολάτας, σος και παγωτό σοκολάτας – προκλητικά γευστική.

Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της κουζίνας σού δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις το περιβάλλον. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Artisanal είναι ιστορικό και ενέπνευσε το διακοσμητικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης να του χαρίσουν έναν αέρα γαλλικού σπιτιού εξοχής. Περιβάλλεται από συγκλονιστικό κήπο σε επίπεδα που σχεδίασε ο Κάρολος Χανικιάν, αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων, με τα υπέροχα φυτά να αγκαλιάζουν τη σέρα. Οι πιο ρομαντικοί πίνουν τα ποτά τους κάτω από τα δέντρα. Έπιπλα φερμένα από το Παρίσι της δεκαετίας του '50 και υπέροχη art de la table με σερβίτσια-αντίκες διαφορετικά μεταξύ τους. Η μπάρα μεταδίδει πρόσχαρα την αίσθηση γιορτής. Ταιριάζει ένα αφρώδες κρασί που οι φυσαλίδες του θα σου ενισχύσουν το πνεύμα της χαράς που αποπνέει το φινετσάτο περιβάλλον. Στο Artisanal θα περάσεις όμορφα και θα απολαύσεις το κανάκεμα του προσωπικού. Είναι από τα μαγαζιά που μπαίνουν στην ατζέντα σου.

Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter
Έπιπλα φερμένα από το Παρίσι της δεκαετίας του '50 και υπέροχη art de la table με σερβίτσια-αντίκες διαφορετικά μεταξύ τους.
Γιατί το Artisanal πρέπει να μπει στην ατζέντα σου Facebook Twitter

☛ Artisanal, Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 6936 144744

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM