Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Tα τελευταία χρόνια το σορμπέ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Mπορεί το παγωτό να είναι σταθερή αξία, αλλά αυτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και μπορείς πλέον να το βρεις σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων είναι το σορμπέ, το οποίο είναι ακόμα πιο δροσιστικό και ελαφρύ, επειδή έχει ως βάση τους χυμούς ή την πούλπα φρούτων.

«Το σορμπέ δεν έχει υφή παγωτού» εξηγεί ο Βασίλης Παπαματθαίου, ειδικός στην κατασκευή παγωτού και ιδιοκτήτης του «Κόκκιον», του νέου παγωτατζίδικου στην Πρωτογένους. «Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες. Αυξομειώνεις την ποσότητά τους για να σταθεροποιηθεί το μείγμα στη θερμοκρασία σερβιρίσματος που έχεις υπολογίσει» (το δικό τους παγωτό σερβίρεται στους -12 βαθμούς Κελσίου).

«Το σορμπέ δεν έχει υφή παγωτού. Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες».

«Βέβαια, το σορμπέ είναι παρεξηγημένο εδώ, γιατί το συνδέουμε με το σορμπέ μηχανής, αυτές τις μικρές "μπετονιέρες" που φτιάχνουν "γρανίτα", η οποία δεν είναι ούτε γρανίτα ούτε σορμπέ, η υφή της είναι κάτι ενδιάμεσο. Δεν ξέρεις όμως τι βάζουν μέσα.

Η γρανίτα είναι κάτι διαφορετικό από το σορμπέ, δεν είναι παγωτό. Παγώνεις σιρόπι με τη γεύση που θέλεις να έχει, χωρίς να είναι σταθεροποιημένο το μείγμα, το βάζεις στην κατάψυξη να γίνει παγοκολόνα και μετά το ξύνεις με το πιρούνι και βγαίνει το γρανιτέ, μεγάλοι κρύσταλλοι που μπορείς να τους δαγκώσεις.

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

»Υπάρχει και "μισό σορμπέ", που μπορεί να περιέχει λιωμένο φρούτο, αλλά έχει ως βάση το νερό, το οποίο υπάρχει περίπτωση να είναι αρωματισμένο (με τσάι π.χ.), αλλά σταθεροποιημένο με σταθεροποιητή παγωτού».


Τα σορμπέ που προσφέρει είναι: μανταρίνι με τζίντζερ, σορμπέ κόκκινων φρούτων (με μύρτιλα, βατόμουρα και φραγκοστάφυλα), βερίκοκο-ροδάκινο με δεντρολίβανο, φράουλα, μάνγκο, σορμπέ καρύδας.

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Ψυρρή

 

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Το σορμπέ είναι παρεξηγημένο, γιατί το συνδέουμε με το σορμπέ μηχανής, αυτές τις μικρές "μπετονιέρες" που φτιάχνουν "γρανίτα", η οποία δεν είναι ούτε γρανίτα ούτε σορμπέ, η υφή της είναι κάτι ενδιάμεσο. Δεν ξέρεις όμως τι βάζουν μέσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα υπόλοιπα σορμπέ γύρω από το Σύνταγμα:

Cremino, Νίκης 50Α

Σορμπέ σανγκρία με βερίκοκο και ροδάκινο, ροδάκινο-νεκταρίνι, μαύρη σοκολάτα

 

La Greche, Μητροπόλεως 16Α

Φρούτα του δάσους, agrumi (εσπεριδοειδή), λεμόνι-δυόσμος, ούζο με αχλάδι, πεπόνι, φράουλα

 

-14°, Αθηναΐδος 3

Μπανάνα, φράουλα, λεμόνι, σοκολάτα, μέντα με σοκολάτα, σουσάμι, ιπποφαές

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ