Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση; Facebook Twitter
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας συνδέεται με ένα σωρό νοσήματα: τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά ή την παχυσαρκία. Όμως μήπως επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία;


Κατά τον μεσαίωνα, πάντως, οι άνθρωποι πίστευαν πώς ό,τι έτρωγαν επηρέαζε και τη διάθεσή τους. Εάν ήθελαν να βρεθούν σε ερωτική διέγερση επέλεγαν αυγά, κρέας, ρόδια ή πουλερικά.

Όταν πάλι ένιωθαν πεσμένοι ψυχολογικά προτιμούσαν τροφές όπως τα κυδώνια, οι χουρμάδες ή το τσάι από σαμπούκο. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε βάλιουμ ή άλλα μυοχαλαρωτικά χάπια χρησιμοποιούσαν το μαρούλι και την πικραλίδα ως ηρεμιστικά.


Πότε λοιπόν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα όργανα, το μυαλό;

Ενώ έχει αποδειχτεί πλέον πως η τροφή συνδέεται άμεσα με ένα σωρό ασθένειες, η συσχέτισή με την ψυχική υγεία ακόμη ερευνάται.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.


Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μελέτης Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως νέοι κάτω των 30 που κατανάλωναν junk food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά ψυχικής δυσφορίας.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.

Εκείνοι που κατανάλωναν κρέας τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο (κάτι που κατατάσσεται ως χαμηλή κατανάλωση) είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη» λέει η Begdache. Η διάθεση και το κρέας συνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το κρέας περιέχει μια ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί μια άλλη ουσία, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του εγκεφάλου.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόλο που τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο, το χαμηλό επίπεδο των υδατανθράκων μπορεί πολλές φορές να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε τόσο τα αποτελέσματα της διατροφής στη διάθεση όσο και το αντίστροφο. «Αν και ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε υποθέσεις», δηλώνει η Begdache, «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι συνδέονται».

Οι μελέτες δείχνουν πως μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι τόσο καλή για το σώμα όσο και για το μυαλό. «Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» επιβεβαιώνει η καθηγήτρια.

«Το καλό λίπος από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, τα μέταλλα και ψευδάργυρος που βρίσκονται σε σπόρους, στο κρέας και στο γάλα, το μαγνήσιο των πράσινων λαχανικών και οι βιταμίνες B, C και Ε από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μερικά από αυτά».

Η έρευνα εξετάζει επίσης και τη χρήση συμπληρωμάτων τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν επιφέρουν κανένα όφελος στη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης είναι αρκετά ιδιαίτερη αλλά, όπως αναφέρει και η Lina Begdache, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και μετά από δυο εβδομάδες αφότου τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Από το TikTok μέχρι τις παρέες μας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου για την αίσθηση ότι η διάσπαση προσοχής μάς αφορά πλέον όλους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ψυχή & Σώμα / Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα σε χάπια, κάψουλες, και σκόνες «μαγικές» που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητα ή απλώς ένα ακόμη προϊόν μάρκετινγκ; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου ξεδιαλύνει μύθους και αλήθειες γύρω από τη μανία με τα συμπληρώματα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Ψυχή & Σώμα / Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Γιατί έχουμε λιγούρες και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς ενοχές; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου αποδομεί τους πιο συχνούς μύθους και δίνει μικρά tips και πρακτικές λύσεις που μας βοηθούν να χτίσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Ζωή στα καλύτερά της / Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Μία συζήτηση με την κλινική διαιτολόγο, βιολόγο και τεχνολόγο τροφίμων Άννα Αρτεμίου για την εντερική υγεία και τη σημασία της, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Υγεία & Σώμα / Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Τα παιδιά θέλουν να συναντιούνται από κοντά, χωρίς οθόνες ή επίβλεψη, αντί να περιορίζονται στο πίσω κάθισμα της ίδιας της ζωής τους. Καθώς η ανεξαρτησία τους έχει μειωθεί, το άγχος και η κατάθλιψή τους έχουν αυξηθεί.
THE LIFO TEAM
Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Υγεία & Σώμα / Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Μια κοινή αντίληψη στην εποχή μας είναι ότι αν οι μητέρες «δουλέψουν» οι ίδιες αρκετά με τον εαυτό τους θα διασφαλίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
THE LIFO TEAM
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Ψυχή & Σώμα / Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ασθένεια, δεν είναι «πρόβλημα». H κυτταρίτιδα είναι απλώς κάτι που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά λίγες ξέρουν τι πραγματικά είναι. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη δερματολόγο Γιώτα Ρήγα για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς ενοχές.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Άκου την επιστήμη / Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Πώς ο εγκέφαλός μας καθορίζει την ευτυχία, την προσωπικότητα και την υγεία μας; Και γιατί πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι; Η νευροψυχολόγος Ελισσάβετ Κάλμπαρη μιλάει στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Ψυχή & Σώμα / Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Η διεθνής πολίστρια Έλενα Ξενάκη εξηγεί στη Λασκαρίνα Λιακάκου γιατί τα σπορ στο νερό είναι ιδανικά για το καλοκαίρι, πώς ξεκινά ένας αρχάριος και τι κάνουμε όταν μπλοκάρουμε στη σκέψη του μαγιό.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ